Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Politikerpensionerna

Nya regler för kommunpolitikers pensioner dröjer

Publicerat söndag 16 juni 2013 kl 10.30
Ny modell för politikerpensioner försenas.
(2:22 min)
Ingela Gardner Sundström, (M) ordf SKLs förhandlingsdelegation. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

För en dryg vecka sen presenterades ett förslag för nya pensionsregler för blivande  riksdagsledamöter. Men arbetet med nya riktlinjer för kommun och landstingspolitikers visstidspensioner, de så kallade politikerpensionerna, har drabbats av förseningar.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, planerade att presentera en ny modell före sommaren, men så blir det inte.

– Vi har arbetat med den målsättningen, men sedan har vi hållit på med våra medarbetares tjänstepensioner så att det har fått gå före. Dessutom så har riksdagens arbete som vi ville titta på för att se att vi hade samma värdegrund, det har dragit ut på tiden, säger   Ingela Gardner Sundström  moderat ordförande i SKLs förhandlingsdelegation.

Det var efter Sveriges Radios granskning av  politikerpensionerna för snart två år sen som SKL beslutade att se över reglerna. Vår granskning visade att landets kommuner och landsting årligen betalar ut mer än 70 miljoner kronor i pensioner till lokalpolitiker som lämnat sina uppdrag.

Politikerna har ofta själva valt att lämna politiken och är i många fall garanterade 100 000-tals kronor om året i politikerpension fram till de fyller 65, utan några krav på att söka nytt jobb.

Enligt Ingela Gardner Sundström så beror förseningarna också på att avtalsrörelsen varit intensiv för SKL.

Vår granskning visade också att många kommunledningar efterlyser mer tidsenliga regler för politikerpensionerna - och enligt SKL så ska de nya riktlinjerna vara framme så att kommunerna hinner anta dem före valet - men med förseningen så blir det kortare tid för kommunerna.

– Vår ambition var att få fram ett beslut före årsskiftet. Nu kanske det dröjer till början av nästa år , men det är ingen katastrof. För det finns fortfarande gott om tid

Förslaget kommer nu som ett första steg upp i SKL:s styrelse i höst.

– Min förhoppning är att vi ska ta det här på första sammanträdet i september, men senast i oktober, säger Ingela Gardner Sundström.

Visstidspension

Förtroendevalda inom landsting och kommuner som avgår efter fyllda 50 år men före 65 år har rätt till visstidspension.

Visstidspensionen betalas ut varje månad fram till dess att ålderspensionen börjar betalas ut, dock tidigast vid 65 års ålder och senast från 67 år.

Före år 2003 fanns inte kravet på att den förtroendevalda ska vara 50 år fyllda.

För att få full visstidspension måste den förtroendevalde ha haft heltidsuppdrag i minst tolv år. Om den förtroendevalde får ny förvärvsinkomst minskas visstidspensionen.

Med förvärvsinkomst menas till exempel inkomst av anställning, offentligt uppdrag eller rörelse. Det gäller också om den förtroendevalda får sjukpenning eller tjänstepension.

Källa: KPA pension

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".