Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vännäs

Byskolornas framtid diskuterades i Vännäs kommunfullmäktige

Uppdaterat måndag 17 juni 2013 kl 12.46
Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 11.47
Kommunfullmäktige debatterar om det ska bli folkomröstning om byskolorna. Foto: Åsa Sundman, SR.

Just nu debatterar fullmäktige i Vännäs om en eventuell folkomröstning om byskolornas framtid.

Man har tagit emot tillräckligt många namnunderskrifter för en folkomröstning och idag måste två tredjedelar i fullmäktige rösta emot en folkomröstning för att det inte ska bli av. Följ debatten här.

Johan Söderling (S) kommunalråd anser inte att det här är en fråga som man kan avgöra i en folkomröstning.
Lars Ågren, (FP) å andra sidan anser att man ska lyssna till folkinitiativet och ta till vara på det engagemang som frågan om byskolorna har inneburit.

Per-Erik Lundmark (S) ordförande i barn och utbildningsnämnden menar att man bör tänka på barnens bästa.
– De måste få veta var de ska gå i skolan. Därför anser han att det är olyckligt att frågan skulle förskjutas ytterligare.

En folkomröstning skulle tidigast kunna genomföras i januari 2014 och sen ska isåfall fullmäktige besluta om resultatet ska vara rådgivande. Kostnaden för folkomröstningen är beräknad till omkring 475 000 kronor.

Jonas Björkholm (V) tycker att det är svårt att avgöra om det här är en fråga för folkomröstning. Vi kan ju inte släppa upp för en folkomröstning, sen inte bry oss om resultatet! Vi måste ju känna att vi kan göra nåt åt resultatet också.

Johan Söderling (S) tycker inte att det här är en fråga för folkomröstning.

– Endast de direkt berörda kommer att rösta, blir det verkligen demokrati?

Ulf Eriksson(C):

– Kostnaden för folkomröstningen är beräknad till omkring 475 000 kronor. Men den kostnaden och ansvaret för att det blev såhär det ligger på majoriteten, säger Ulf Eriksson (C).

Per-Erik Lundmark (S):

– Den demokratiska rättigheten ligger i att få saken prövad i fullmäktige, det blir inte automatisk folkomröstning.

Han anser att det är kränkande att man lägger nästan 500 000 på en folkomröstning när det finns besparingskrav på 4 miljoner.

– Vi drunkar i besparingskrav i nämnderna, jag tycker det är jättedåligt.

Sixten Jonsson (C) vice ordf barn och ungdomsnämnden jämför nedläggningen av byskolorna med hur landstinget tagit bort ambulanser i inlandet.

– Man tar beslut som berör långt ifrån kärnverksamheten, säger han i fullmäktige.

Krister Andersson(MP):

– Vi är positiva till folkinitiativ, det hade varit bra om det hade kommit före ett beslut men det kan vi knappast beskylla folket för.

– Intressanta resonemang! Sällan att vi har såhär livlig diskussioin i fullmäktige, säger Johan Söderling (S) kommunalråd, när diskussionen fortsätter. Han är bekymrad över att om det nu blir en folkomröstning så måste man också vara beredd på effekterna och vad det kan innebära.

– Det tror jag inte vi är, säger han.

Senare i diskussionen begär även Carl- Johan Palm (M) ordet:

– Jag har inget emot folkomröstningar, men nu har jag blivit fundersam. Är det tänkt att vi ska avbryta avvecklingen av byskolorna framt till att vi får ett resultat? Det känns konstigt att ta beslut om folkomröstningen om ett beslut som har varit verksam i ett år redan när man väl ska rösta. Jag känner mig tveksam.

Ja, det är många frågor som dyker upp. Johan Söderling väcker frågan om vad som händer med lokalerna om beslutet skulle rivas upp. Bland annat har man i Tväråbäck visat intresse för att ta över lokalerna i byn och driva förskoleverksamheten där.

– Vad händer med dem? frågar Johan Söderling (S).

Bakgrunden är komplex. I torsdags meddelade förvaltningsrätten i Umeå att det fullmäktigebeslut som togs i februari i år var olagligt, man hade inte berett frågan om nedläggning på rätt sätt, något som man nu ska lösa med extrainsatta möten i juni månad. Men samtidigt har skolorna börjat avvecklas, eleverna har haft sina sista skoldagar och bänkarna har börjat bäras ut.

Jan Nilsson (M):

– Vi har lyssnat och vi har värderat och är vi beredd att betala det politiska priset att ha en folkomröstning som ingen är beredd att hörsamma? Det känns som ett fruktansvärt slöseri, säger Jan Nilsson som inte kommer att bifalla folkomröstningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".