Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbottens län

Svårt att förklara nyttan med Almedalen

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 04.21
Regionstyrelsens ordförande: "Väldigt väldigt långsiktiga processer"
(2:20 min)
1 av 2
Elisabeth Lind, kommunikationschef Umeå2014. Foto: Mikaela Pallin/SR.
2 av 2
Erik Bergkvist, regionstyrelsens ordförande i Region Västerbotten. Foto: Mikaela Pallin/SR.

På söndag drar den årliga Almedalsveckan igång igen. Förra året spenderade Västerbotten över 700 000 kronor av skattebetalarnas pengar där. Men politikerna har svårt beskriva vad deras närvaro gjort för konkret nytta. Erik Bergkvist är regionstyrelsens ordförande i Region Västerbotten.

På Region Västerbottens kontor i centrala Umeå står fönstrena öppna mot gatan och sommarvärmen. Här håller just nu programmet för årets medverkan i Politikervecka att ta form. Kostnadena för hur mycket det kommer kosta i år är ännu inte klart - men förra året slutade notan på 415 000 kronor. Det är mest av alla myndigheter i Västerbotten. Det finns bara två enskilda skattefinansierade organisationer i landet som betalade mer.

– Det är jättesvårt att säga att den och den träffen ledde till det och det. Vi bygger ju inte hus. Då vore det väldigt enkelt att säga att där har vi byggt det huset. Vi är ju i information och påverkan, det är ju det vi håller på med. Och då är det väldigt svårt att säga att det ledde till det, säger Erik Bergkvist.

Erik Bergkvist tycker inte att det är konstigt att det är svårt att komma på konkreta saker som närvaron i Almedalen gett.

– Det är väldigt väldigt långsiktiga processer. Om ett antal år och man tittar tillbaka och säga att ja, det var nog den saken som gjorde att det och det faktiskt, säger han.

Men de här drygt 400 000 kronorna, hade ni kunnat göra något annat för dem som du tror hade gett ett tydligare resultat?

– Nä, att få tillgång till såna här beslutsfattare, sådana här nätverk och såna här organisationer det låter sig inte göras med lika lite pengar som det här.

Förutom Region Västerbotten så närvarade Storumans kommun, Skellefteå kommun, Umeå kommun och Landstinget. Tillsammans la dom ner drygt 700 000 kronor.

Näst mest pengar i länet la Umeå kommun. Umeå är en av få kommuner i landet som hade ett eget evenemang, med egna semenarier. Dom la nästan 160 000 kronor på att marknadsföra kulturhuvudstadsåret. Elisabeth Lind är kommunikatör för Umeå2014.

– Det är ju en viktig plattform, för där sammlas alla beslutsfattare, media, många människor med makt helt enkelt.

Om du tänker på den här summan, nästan 160 000 kronor, kunde ni ha gjort något annat för de pengarna som gett ett större resultat tror du?

– Vi är nöjda med utfallet och vi tycker inte att vi satsat oskäligt mycket på Almedalen totalt sett, säger Elisabeth Lind.

Även i år kommer Umeå2014 vara representerade. Men den här gången har de minskat sitt arrangemang och kommer sammarbeta mer med Region Västerbotten. I är kommunens budgetram på 100 000 kronor.

Kommunerna, landstinget och Region Västerbottens kostnader för Almedalsveckan 2012

Totalt – 712 546 kronor

Region Västerbotten – 415 117 kronor

Umeå kommun – 158 190 kronor

Västerbottens läns landsting – 80 000 kronor

Skellefteå kommun – 15 849 kronor

Storumans kommun – 14 112 kronor

Dessa kommuner var inte representerade: Vindeln, Vilhelmina, Åsele, Vännäs, Bjurholm, Åsele, Lycksele, Dorotea, Malå, Norsjö, Robertsfors, Sorsele

Källa: Kommunerna, Västerbottens läns landsting, Region Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".