Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Västerbotten skulle vinna på justerad Robin Hoodskatt

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 09.25
Utredaren: "baserat på ett enda landsting, nämligen Skåne läns landstings, kostnader"
(1:46 min)
Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/SR.

Västerbottens läns landsting blir förlorare på det nya förslaget till skatteutjämning mellan landstingen och kommunerna. Regeringens förslag innebär att landstinget tappar 360 miljoner om året. Men förslaget har betydande brister, anser myndigheten Statskontoret som har till uppgift att utreda och ge regeringen beslutsunderlag. Statskontorets eget förslag skulle innebära att Västerbottens läns landsting får behålla 25 av miljonerna

– Från början är det ju baserat på ett enda landsting, nämligen Skåne läns landstings kostnader, och som man sedan då räknat hela riket på de kostnaderna. Men vi har ju då gått på patientregistret som finns hos Socialstyrelsen och som då täcker hela riket, men sedan finns det ju andra brister med det, man fångar inte upp primärvården, men däremot får man ju en geografisk täckning, säger Vikeka Karlestrand är utredare på Statskontoret.

För landstinget här skulle det alltså betyda 25,4 miljoner mer än ursprungsförslaget Peter Olofsson är socialdemokratiskt landstingsråd:

– Det är absolut åt rätt håll, men utmaningen är ju ganska gigantisk för vi tappar ju ändå över 300 miljoner kronor.

Peter Olofsson säger att förslaget från den parlamentariska kommitten om ändringen av utjämningsbidragen måste man respektera:

– Men det som är jobbigt i det är och provocerande det är väl att regeringen har en miljard att skjuta till och då skjuter man till det till de nio rikaste Stockholmskommunerna och det rikaste landstinget, Stockholm.

Peter Olofsson kritiserar också regeringen för att de inte höjt statsbidragen de senaste åren. Staten ger ett bidrag till landstingets verksamhet som fram till 1996 med automatik räknades upp med inflation och kostnadsökningar, men det har bara gjorts ett år sedan dess.

Den uteblivna ökningen motsvarar omkring 125 miljoner kronor mindre om om året för landstinget. Denna ska läggas till de mellan 330 eller 360 miljoner kronor som landstinget kommer att förlora på det nya utjämningssystem oavsett om det blir regeringens förslag eller det omgjorda förslaget från statskontoret.

Den kommunala utjämningen

Hur många skattekronor som kommuner, landsting och regioner får beror bland annat på hur stora inkomster medborgarna har, hur stor andel äldre som behöver vård och omsorg, och hur många barn som ska gå i skolan.

För att ge kommuner och landsting i Sverige likvärdiga förutsättningar finns ett utjämningssystem. Det bygger på att de som har det bättre ställt bidrar till sämre lottade kommuner, landsting och regioner, och har därför i debatten ibland kallats Robin Hood-skatt.

2008 beslöt regeringen att låta utreda skatteutjämningssystemet. 2011 lade utredningen fram sitt resultat, och avsikten är att den nya kommunala utjämningen skulle börja tillämpas 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".