Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skellefteå

Skellefteälvens botten kartläggs för att kunna gynna djur- och växtliv

Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 04.17
Kartläggning av Skellefteälven
(1:29 min)
Vattenvårdarna Erik Lantto och Marcus Holm kartlägger Skellefteälven. Foto Lari Honkanen/SR.

I Skellefteälven ska det bli gynnsammare för växt- och djurliv. Just nu pågår en kartläggning av älvens botten via ekolodning. Arbetet görs för att leva upp till EU:s vattendirektiv, som ska säkra en god kvalitet i vattendrag runt om i Europa.

 I Skellefteälven ska det bli gynnsammare för växt- och djurliv. Just nu pågår en kartläggning av älvens botten via ekolodning. Arbetet görs för att ta reda på vilka åtgärder som kan sättas in. Det här är en del av EU:s vattendirektiv, som ska säkra en god kvalitet i vattendrag runt om i Europa.

När man dämde upp Skellefteälven för vattenkraft, förändrades förutsättningarna för fisk och växtliv. Älven förlorade sin forslika karaktär och fick istället sjöaktiga vattenmagasin mellan dammarna.

Ett problem med vattenkraften är att vattennivån ändras snabbt. Den kan ändras med en meter på en timme. Det här skapar erosion vid stränderna, som hindrar växterna från att få fäste. Och växtligheten är en förutsättning för livet i älven. För växterna ger näring åt insekter, som ger näring åt fiskar.

En del av arbetet med kartläggningen av älven är att se var det finns växtlighet och var det är gynnsamt för öring och harr att leka.

Kartläggningen blir till underlag för vattenmyndighetens beslut över vilka åtgärder som ska sättas in i Skellefteälven. Eventuella åtgärder skulle kunna vara att luckra upp bottnen så att fisken lättare ska kunna leka, lägga ut sten på lämpliga ställen och kanske komplettera med fler grusbottnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".