Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Stopp för tung trafik räcker inte för att få bättre luft i centrala Umeå

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 05.08
Personbilarna orsakar den sämsta luften
(1:37 min)
Tung trafik på Västra esplanaden Foto: Tommy Engman/Sveriges Radio

Att få till ett genomfartsförbud för tung trafik på gamla E4:an genom Umeå - kanske inte alls kommer att få lika stor effekt på luftkvalitén som kommunen hoppas på.  Istället pekar mätningar på att det är personbilarna som orsakar den dåliga luften. Bertil Forsberg, professor i folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet tror att det krävs fler åtgärder än så.

– Jag tror det har tillräckligt stor betydelse för att motivera att man försöker åatadkomma det här, men jag tror inte att därmed har löst umeås problem med överskridanden av miljökvalitetsnormerna.

Tittar man på statistik från mätningar vid gamla E4:an, det vill säga Västra Esplanaden i Umeå, så kan man se tydliga toppar under just rusningstrafiken - då framförallt det är mycket personbilar i rörelse. Tidpunkter då luften alltså är betydligt sämre än under resterande timmar av dygnet. Något som i sådana fall tyder på att det inte är tung trafik som orsakar den sämsta luften, menar Bertil Forsberg:

– Det rimliga är ju att de här topparna på morgon och eftermiddag, det är pendling till och från jobbet och möjligen på morgonen också varutransporter till butiker och liknande i Umeå.

Men från kommunens drar man inte samma slutsats. Joakim Linder jobbar som miljöinspektör:

– Njae, eftersom miljökvalitetsnormerna är satt på dygnsbasis så man slår ju ihop det sammantagna  inslaget från hela dygnet och den tunga trafiken generar ju mer utsläpp per fordon än den lätta trafiken oavsett om man tittar  till partiklar eller kvävedioxid.

Du menar att alltså at det går att säga att den tunga trafiken spelar så pass stor roll?

– Den tunga trafiken spelar en roll, men personbilarna spelar också en roll, en stor roll naturligtvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".