Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbottens län

Allergiinformation på krog och café kontrolleras av kommunerna

Publicerat onsdag 17 december 2014 kl 04.10
Miljöinspektören: Man ska vara ännu tydligare
(1:34 min)
Jordnötter kan vara livsfarliga för de som är svårt allergiska. Foto: Bertil Ericson/TT.
Jordnötter kan vara livsfarliga för de som är svårt allergiska. Foto: Bertil Ericson/TT.

Innehåller den här bullen nötter? Kan jag äta Dagens lunch ifall jag inte tål gluten? Nu ska matserveringar kunna ge svar.

 Sedan i helgen ska restauranger och caféer kunna svara allergiker på om deras mat innehåller någon av 14 allergiframkallade ämnen och produkter. Det är kommunerna som ska sköta tillsynen av hur det funkar. 

– Jo men det kommer vi att göra, säger Lina Gruffman som är miljöinspektör i Umeå.

Det blir inga extra kontroller med anledning av regeländringen utan miljö- och hälsoskydd följer den plan som lagts av nämnden.

– När det är dags att besöka en restaurang eller ett café så kommer vi att kolla de här sakerna också.

Hur kommer det att fungera, vad är skillnaden mot hur det har varit tidigare?

– Det handlar ju om att man ska vara ännu tydligare just med de här allergenerna. Antingen ska man informera kunden skriftligen, det kanske kan vara att det står i menyn att den här rätten innehåller en särskild allergen eller man kan ha skyltar eller tv-skärmar eller såna saker. Eller så kan man informera muntligen.
– Men då måste man vara tydlig med att informera om att man ska fråga. Man kanske sätter upp en skylt där det står "fråga om allergener".

Och livsmedelsinspektioner de är offentliga, man kan läsa dem på Umeå kommuns hemsida?
– Ja precis, man kan antingen söka om man vill söka en särskild bransch, som caféer, eller så kan man söka på ett särskilt ställe, ett företag, och få upp den senaste kontrollrapporten där.

Om man som restaurangkund eller cafébesökare upptäcker att det inte funkar - här kan de inte svara på några av mina frågor kring allergiframkallande ämnen - vad gör man då? Kan man vända sig till er och säga att det inte funkar?

– Det får man jättegärna göra. Då tar vi det som ett klagomål och följer upp det och ser vad vi kan göra åt saken, säger Lina Gruffman, miljöinspektör med inriktning på livsmedel i Umeå kommun.

14 ämnen eller produkter som orsakar allergi eller intolerans och kräver särskild information

  1. Spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt (dinkel), kamut, eller korsningar mellan dem)
  2. Kräftdjur
  3. Ägg
  4. Fisk
  5. Jordnötter
  6. Sojabönor
  7. Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)
  8. Nötter, det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt
  9. Selleri
  10. Senap
  11. Sesamfrön
  12. Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter
  13. Lupin
  14. Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".