Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Polisen

"Polisens hjärta" i Norrland hamnar i Umeå

Publicerat onsdag 31 december 2014 kl 14.38
"När någon ropar på hjälp, då ska vi komma"
(1:34 min)
Hans-Olov Markström blir ny chef för polisens stora ledningscentral i Umeå. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio
Hans-Olov Markström blir ny chef för polisens stora ledningscentral i Umeå. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio

Polisens ledningscentraler i Luleå, Östersund och Sundsvall kommer att läggas ner inom två år. All verksamhet hamnar istället Umeå, där "polisens hjärta" i Norrland nu placeras. 

Det här handlar alltså om de ledningscentraler där polisens vakthavande befäl sitter och beslutar om polisens insatser.Det är också hit som samtalen kommer när man ringer och larmar polisen.

Idag finns sådana centraler i Luleå, Umeå, Östersund och Sundsvall.

Men snart kommer alltså samtal alltså att hamna hos en jättecentral i Umeå, där ett vakthavande befäl ska leda polisens insatser för hela Norrland – de övriga ledningscentralerna läggs ner.

Redan från 1 januari, då den nya polismyndigheten bildas, ändras namnet på ledningscentralen i Västerbotten till regionledningscentral. Tanken är att man under 2016 ska man ha övergått till en enda regional ledningscentral för hela Norrland.

Men det finns de som ser risker med stordriften – till exempel att polisen tappar lokalkännedomen och viktig lokal kunskap.

Torgny Olofsson är ordförande för polisens fackförbund Polisförbundet i Norrbotten:

- Det här är uppslitande för verksamheten, uppslitande för medarbetarna. Det är en del av hjärtat i verksamheten. Vi har kompetent personal som i viss utsträckning kommer att göra annat. Jag ser stora risker med det, säger han. 

Men nye chefen för den nya, stora ledningscentralen i Umeå, Hans-Olof Markström, tror inte att vanliga människor kommer att märka att den som tar emot larmsamtalet i framtiden kan sitta många mil bort:

- Jag tror att ingen kommer att märka någon skillnad i vår ambition att skicka polis när man ropar på hjälp. Det tycker jag är en av de viktigaste uppgifterna vi har. När någon ropar på hjälp, då ska vi komma. Den servicen håller vi högt, säger Markström. 

Nya Polismyndigheten 2015

Polismyndigheten och Rikspolisstyrelsen blir en myndighet 1 januari 2015. Den ska delas in i sju regioner.

Region Nord består av Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtlands län. Där finns 877 000 invånare, omkring 100 000 anmälda brott och 2 150 anställda.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".