Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Bjurholm

Gårdens egen gris på julbordet

Publicerat torsdag 25 december 2014 kl 10.29
Självhushåll på Backfors gård
(1:16 min)
Sugga med smågrisar i hage med gräs.
Julgrisen hade en härlig sommar. Foto: Backfors gård

Julgrisen är slaktad. Så går fortfarande till på Backfors gård i Bjurholm, där familjen Nordlund driver ett litet jordbruk och själva producerar nästan allt de äter; kött, grönsaker, ägg och mjölk.

Det är fjällkon Kransa som står för mjölken till hushållet. Mjölk, fil - och även smör och ost under de perioder när hon mjölkar extra mycket. Elin och Jonas Nordlund och deras två barn äter nästan bara sånt som produceras på gården. Och nu till jul betyder det att en av gårdens grisar hamnar på julbordet.

– Ja, det brukar bli väldigt bra med skinkan, revbenspjällen och sylta, berättar Jonas Nordlund som själv slaktar grisen hemma.

– Det är aldrig roligt att slakta ett djur, men vi vet att grisen har haft det bra och att slakten görs snabbt och skonsamt.

På en gris är det mycket mat, särskilt om man som familjen Nordlund tar vara på allt som går att äta.

– Vi brukar göra blodpudding och blodplättar. Och så kan man baka blodbröd...

– Alla kan kanske inte leva som vi gör, att jobba heltid med att producera allt själva, men alla kan göra någonting för att vi ska äta mer närproducerat, menar Jonas Nordlund.

Ingrid Marklund
P4 Västerbotten Sveriges Radio
090 17 17 43
ingrid.marklund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".