Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyårssupe

Tre rätters middag a la Lithen

Publicerat onsdag 31 december 2014 kl 11.00
Torskrygg med palsternackspure Foto Åza Meijer
1 av 3
Torskrygg med palsternackspure Foto Åza Meijer
Stracciatellaglass med Nougatine Foto Åza Meijer
2 av 3
Stracciatellaglass med Nougatine Foto Åza Meijer
Renstek med blåbär och pepparrot Foto Åke Lithen
3 av 3
Renstek med blåbär och pepparrot Foto Åke Lithen

Funderar du på kvällens meny? Här kommer ett förslag från kocken Åke Lithen.

RÖKT RENSTEK MED LIMEFRAICHE, BLÅBÄR OCH PEPPARROT PÅ MÖRKT BRÖD  

- Lägg torkade blåbär i varm sockerlag (1 dl socker och 1 dl vatten)

- Vispa rumsvarm creme fraiche och riv ner lite skal av lime. Smaksätt sedan med saft från lime och lite salt.

- Ta en liten klick fraiche på brödet

- Arrangera renstek snyggt

- Spritsa på fraiche och lägg på tre blåbär

- Riv pepparrot efter smak och garnera med valfri kvist av grönt

PANNSTEK MED TORSKRYGG MED PALTSERNACKPUFRE OCH KAPRISSÅS

- Torka av fisken och krydda med peppar och salt på alla sidor

- Skala 500 gr palsternacka och skär ner i småbitar

- Koka palsternackan under lock i lite mjölk, som nästan täcker palsternackan och 1 krm salt

- När mjuk, mosa och tillsätt 50 g smör, salt och peppar efter smak

- Hetta upp stekpannan och stek fisken i rikligt med smör, skinnsidan först. Tänk på att inte översteka fisken, den fortsätter att tillagas efter att den kommit ur pannan. Perfekt temperatur i mitten av fisken bör vara 48 grader.

- Lägg fisken på hushållspapper

- Knaperstek 1 msk kapris och ta upp den ur pannan

- Tillsätt 2 msk vinäger till stekpannan och reducera tills nästan torr

- Under vispning och under varsamt med värme, tillsätt kuber av kallt smör. Cirka 300 g.

- När såsen är klar tillsätt kaprisen

- Lägg upp snyggt och garnera med persilja och citronklyfta

STRACCIATELLAGLASS MED NOUGATINE

- Ta fram och rör en fin vaniljglass smidig (500 g)

- Hacka 100 g mörk choklad i smulor och rör ner i glassen. (65-70% ev canderade coctailkörsbär)

- Frys glassen igen

- Smält 2 del socker i ren och torr panna tills gyllenbrun (rör inte luta bara runt stekpannan)

- Tillsätt 1 del skållad mandel eller hasselnöt och lite salt och rör om

- Häll upp på smörpapper och låt svalna

- Bryt sönder och lägg i en handduk

- Banka till lagom konsistens

- Ta fram glassen och serva med nougatinesmul eller ett flarn.

Avancerade alternativet med flarn: Kör smulorna i mixer och pudra på smörpapper, smält varsamt i 180 graders ugn.

LYCKA TILL!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".