Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

JO-anmäler Migrationsverket för fallet Maria i Blåsmark

Publicerat tisdag 30 december 2014 kl 11.06
"Migrationsverket följer inte lagens intentioner"
(1:52 min)
Lisa Marklund har varit mamma till tvååriga Maria Gevokiyan sedan hon var endast sju dagar gammal. Foto: Filippa Armstrong/SR
Lisa Marklund har varit fostermamma till tvååriga Maria sedan Maria var sju dagar gammal. Foto: Filippa Armstrong/SR

Inger Lundberg i Älvsbyn JO-anmäler Migrationsverket och vill att JO granskar fallet med tvååriga Maria som hotas av utvisning till Armenien med sin familj.

Maria är född i Sverige och har bott hela sitt liv hos en fosterfamilj i Blåsmark utanför Piteå.

Inger Lundberg vill att JO granskar Migrationsverkets tolkning av en lagändring i somras som skulle göra det lättare för barn i särskilt ömmande fall att få stanna i Sverige.

-Jag tycker att JO ska granska hur Migrationsverket fattar beslut om utvisning av barn. Jag tycker inte att Migrationsverket följer lagens intentioner. Det här är det andra fallet jag följer efter lagändringen i somras, säger Inger Lundberg.

Inger Lundberg är pensionerad högstadielärare i Älvsbyn. Hon sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för Folkpartiet men har gjort sin anmälan som privatperson. Hon vill att Justitieombudsmannen gör en granskning av Marias och hennes brors fall.

-Jag vill att man ska stoppa utvisningsbeslutet tills man har granskat det här fallet, säger Inger Lundberg.

I anmälan skriver Inger Lundberg att det är synnerligen viktigt att Migrationsverkets tolkning av lagändringen i somras om särskilt ömmande fall granskas, eftersom Migrationsverkets praxis inte verkar följa nu gällande lagstiftning.

Utvisningen strider också mot FNs barnkonvention som Sverige skrivit under, konstaterar Inger Lundberg och hänvisar till ytterligare ett fall hon följt. Det rör en flicka i Älvsbyn.

Inger Lundberg konstaterar att Maria bott hela sitt liv hos en fosterfamilj, att mamman är apatisk, pappan psykiskt skör, och att brodern är i ett fosterhem i Skellefteå. Maria pratar bara svenska och har ingen anknytning till Armenien. JO borde granska detta fall, men även andra fall anser Inger Lundberg.

-I princip alla fall som handlar om barn som blir utvisade till en osäker framtid. Det är inhumant och det är inte värdigt en rättsstat som Sverige. Fruktansvärt, är det. Skrämande och fruktansvärt, säger Inger Lundberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".