Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig kunskap om Downs syndrom bland blivande föräldrar

Publicerat fredag 30 januari 2015 kl 04.10
Slutsatsen: vården måste informera bättre
(1:28 min)
Karolina Rosendahl med Signe. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio
Karolina Rosendahl med Signe. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio

Hälften av alla blivande mammor över 35 i Västerbotten gör det så kallade KUB-testet, för att ta reda på om fostret eventuellt har Downs syndrom. Men kunskapen om diagnosen är dålig visar en studie.

En studie från Akademiska sjukhuset i Uppsala visar att föräldrarna har dålig kunskap om vad Downs syndrom innebär.

– Jag vet inte så mycket egentligen. Jag har väl träffat personer som har det men jag har ju ingen medicinsk koll på det, säger Susanne Odell som är mamma till två barn.

– Jag känner ingen i min omgivning som har barn med Downs syndrom så vad det innebär att ha ett barn med Downs syndrom, det har jag ingen stor kunskap om säger Karolina Rosendahl som har ett barn.

En första koll om fostret eventuellt har Downs syndrom görs med ett så kallat KUB-test, ett kombinerat ultraljud och blodprov som visar om det är låg eller hög sannolikhet att fostret har Downs syndrom.

Det erbjuds kvinnor över 35 eftersom risken för att fostret har Downs syndrom ökar med mammans ålder. Vid 35 är den 0,3 procent men vid 45 är den 5 procent.

I studien från akademiska sjukhuset i Uppsala har man frågat 100 gravida och deras partners. Det visade sig då att det fanns brister i deras kunskap om Downs syndrom. Majoriteten underskattade vissa medicinska problem men överskattade barnets chanser att läras sig läsa.

De blivande föräldrarna hade också en ogrundat negativ syn på om barnet kan bo hemma och om föräldrarna kan ta jobb utanför hemmet.

Vården måste bli betydligt bättre på att informera om Downs syndrom och dess följder, är slutsatsen i studien från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Susanne Odell gjorde aldrig något KUB-test.

– Vi tänkte nog att blir det så så blir det så, och då tar vi det då, säger Susanne Odell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".