Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krävande jobb på scenen ger tidig pension

Publicerat måndag 2 februari 2015 kl 17.16
Pensionerade operasångaren Helge Lannerbäck jobbar vidare
(5:56 min)
Helge Lannerbäck, sångare, skådespelare, röstpedagog och pensionär. Foto: Helena Ramfjord/Sveriges Radio.
Helge Lannerbäck, sångare, skådespelare, röstpedagog och pensionär. Foto: Helena Ramfjord/Sveriges Radio.

Operasångaren Helge Lannerbäck gick i pension som 55-åring 1993 – men har inte slutat jobba på för det.

För sångare, skådespelare och dansare på de stora scenerna går det inte att räkna med att kunna arbeta till 65-årsdagen, än mindre till 69. Arbetet är krävande för kropp och röst. 

I dag pratar vi om pensionsålder i P4 Västerbotten. Vi har hört många röster fundera kring förslaget att alla ska ha rätt att jobba till 69 års ålder - och att rätten att ta ut pension ska höjas till 63. Men det är inte alla som kan – eller får – jobba så länge.

Helge Lannerbäck var anställd som operasångare, och vid 55 års ålder 1993 fick han lämna sin anställning för att gå i pension.

– Det var någonting som hette, eller kanske fortfarande heter, avgångskyldighet. Man kan bli engagerad för en pjäs, för en operauppsättning som sångare, men man får inte ha det där löpande kontraktet. När jag slutade då hade Norrlandsoperan en fast ensamble.

Pensionen räknas numera på den inkomst man tjänat ihop under hela arbetslivet - hur gick det för dig?

– Jag hade väldig tur. Precis på månaden så fick jag statlig tjänstepension. Det är inte mycket, men det är litegrann. 

Hur kändes det att få gå vid 55?

– Jag tyckte det kändes bra faktiskt. Det är ett hårt jobb, ett hårt slit, både på rösten och på psyket. Sedan hade jag ju väldigt mycket jobb som väntade.

Du lämnade jobbet men du fortsatte arbeta?

– Absolut.

Som anställd vid institution, som Dramaten och Norrlandsoperan har man alltså fått tjänstepension upp till den allmänna pensionålder 65 från den ålder dit man kan förvänta sig att kroppen och rösten håller. För en sångare är pensionsåldern 52, för en skådespelare 59, och för en dansare 41. Hur man ska lösa den skarven framöver är en fråga som Teaterförbundet och Svensk Scenkonst just nu jobbar med och förhandlar om nytt avtal.

Hur fungerar kroppen och rösten för en operasångare som börjar komma upp i åren?

– Det är väldigt individuellt. Det finns de som är ganska slut när de är 35, 40, 50 år och det finns de som är 70 år och har mycket röst kvar. 

– Det beror på teknik och hur man är skapt och hur man har skött sig och rösten.

När vi tänker på fysiskt krävande jobb kanske vi tänker på byggarbetare och industrin - men även operascenen är alltså en utmaning för kroppen?

– Mycket fysiskt krävande! Man måste vara fysiskt stark. Man måste vara psykiskt stark. Annars orkar man inte helt enkelt, säger Helge Lannerbäck.

– Och det tyckte jag om, jag älskade de där rollerna när jag nästan bröt armar och ben av mig.

För honom innebar pensionen från institutionsteatern att han kunnat jobba vidare som sångare, skådespelare och röstpedagog.

– Om livet har en mening så är det arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".