Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#LUNCHBULLER

Buller och högt ljud i länets skolmatsalar

Publicerat onsdag 4 februari 2015 kl 05.00
"Man får ingen ro - det är inte roligt"
(1:28 min)
P4 Västerbotten har mätt ljudet i fyra skolmatsalar i länet - och ljudnivåerna är höga. Foto: Olov Antonsson/SR Västerbotten
P4 Västerbotten har mätt ljudet i fyra skolmatsalar i länet - och ljudnivåerna är höga. Foto: Olov Antonsson/SR Västerbotten

Ljudnivån i skolmatsalar i Västerbotten är hög och blir jobbig för barnen. Det visar en mätning som Sveriges Radio gjort.

Känner du igen dig? Skriv en kommentar!

Nioåriga Isa Lindberg går på Hagaskolan i Umeå:

- Jag tycker att det är väldigt högt ljud i matsalen. Men man tänker inte på det när man äter, för då pratar man ganska mycket med sina kompisar. Men när man tänker på det så är det väldigt högt ljud, säger hon. 

Vi på P4 Västerbotten har åkt ut med en ljudnivåmätare till fyra grundskolor i Västerbotten under lunchtid: Hagaskolan i Umeå, Castorskolan i Bjurholm samt Forsdalaskolan och Finnbacksskolan i Lycksele. 

Och våra stickprov visar att bullernivåerna är högre än vad arbetsmiljöverket tycker är okej. I medeltal ligger ljudnivån på 65 decibel eller högre i alla skolor. Ibland var ljudnivån upp emot 75-80 decibel. Det är som i en verkstad eller industrilokal.

Maria Lennernäs-Wiklund är professor och måltidsforskare på Luleå tekniska universitet:

- Man blir uppvarvad och uppjagad. Man hamnar i ett beredskapsläge när det är mycket buller. Man behöver återhämtning. I skolan jobbar man med inlärning och tankeprocesser. Man måste få en paus i det. Då orkar man med mer inlärning den dagen. 

Nioårige Leopold Liljeberg går i klass tre på Hagaskolan i Umeå: 

- Man kan inte direkt koncentrera sig så jättebra, säger han. 

Alice Nygren går på Castorskolan i Bjurholm:

- Man får ingen ro. Alltså det är inte roligt. Man borde säga till dem, säger hon.

Totalt har reportrar på Sveriges Radio varit ute i drygt sjuttio skolor i hela landet under de senaste veckorna. Vi har gått runt i matsalen, suttit ner med eleverna för att lyssna och mätt hur de har det och registrerat hur det är de mest intensiva 5 till 10 minuterna under lunchen. Se länkar nedan för resultat från hela landet. 

#LUNCHBULLER


Så gjorde vi

Reportrar besökte över 70 skolor. Läs om Sveriges Radios mätningar.


Detta gäller

Vilka regler finns för bullernivåer? Läs om Arbetsmiljöverkets riktlinjer.


Grafik

Så mycket lunchbuller mätte vi upp: Se skolornas bullernivåer.

Här är mätresultaten från skolorna i Västerbotten som vi besökt:

  • Finnbacksskolan, Lycksele

En vanlig ljudnivå i matsalen ligger mellan 65 och 70 dB. Ljudnivån översteg under kortare stunder arbetsmiljöverkets gränsvärde för hörselskaderisk vid daglig exponering som är över 80 dB. Men aldrig kontinuerligt utan det är enskilda toppar som kommer från stolarna eller porslinet. Anmärkningsvärt på Finnbackskolan är att stolarna orsakar ett kraftigt ljud. Det skramlar mycket från tallrikar och bestick. Sorlet är inte den största källan till buller i den här matsalen. 

  • Forsdalaskolan, Lycksele

En vanlig ljudnivå i matsalen ligger runt 65 dB. Ljudnivån översteg aldrig arbetsmiljöverkets gränsvärde för hörselskaderisk vid daglig exponering som är över 80 dB. Flera barn sa också att de skulle vilja att det inte var så högt ljud i matsalen. Ljudet i matsalen håller sig relativt  konstant  och kommer av sorl, det är inte mycket slammer från tallrikar och möbler. 

  • Castorskolan, Bjurholm

En vanlig ljudnivå i matsalen ligger på 65-70 dB. 79 dB var den högsta nivån som mättes upp. Både barn och personal vi träffade berättade att man upplever ljudnivån som hög. 

  • Hagaskolan, Umeå

En vanlig ljudnivå i matsalen ligger på 68-72 db. 78 dB var den högsta noteringen. Skolan har jobbat med att ljudsanera lokalen, med speciella tygstycken på väggar och tak. Ändå berättar både personalen och barnen att det är jobbigt med den höga ljudnivån. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".