Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Klimatvecka i P4 Västerbotten

Bureälven ska bli naturligare igen

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 09.58
Tony menar att det inte är försent att rädda Bureälven
(1:30 min)
Tony Söderlund, fiskekonsulten, Skellefteå kommun. Foto: Linnea Hedelilja
Tony Söderlund, fiskekonsulten, Skellefteå kommun. Foto: Linnea Hedelilja

Just nu återställs Bureälven efter flottningsepoken, bland annat för att gynna öringen.

Trots en närmare hundraårig flottningsepok som tagit hårt åt vattendragen menar Tony Söderlund, fiskekonsult i Skellefteå kommun, att det finns kvar fisk och annat levande som är värt att rädda.

 - Det finns kvar havvandrande öring och harr och mycket andra insekter och växter som gynnas av en flottledsåterställning då man lägger tillbaka sten och återskapar grundområden och lekområden, säger Söderlund.

I Västerbotten är det många vattendrag som restaureras efter flottningen. Tidigare i år lades det tillbaka stenar, grus och träd i Marsån, Vilhelmina kommun, för att se till att flodpärlmusslan inte ska dö ut. Och i Sävarån har man jobbat sedan 2011 med att rensa sten och öppna avstängda sidogrenar och se till att göra nya lekområden för fiskarna. Förutom den huvudfåran har man också sett över två biflöden till ån, Gravån och Pålböleån. 

Även dammar ses över, bland annat dammen i Vaksjön som ligger i Åsele kommun. Där har man ordnat så att fiska kan vandra åt båda hållen och berett bättre lekmöjligheter i sjöutlopp och i bäcken. 


Kort fakta om sjöar och vattendrag i Västerbotten

  • Här finns det mer än 17 000 sjöar som är större än en hektar.
  • De två största sjöarna i länet är Storuman och Malgomaj.
  • Vindelälven, en av de fyra nationalälvarna, är skyddad från vattenkraftsutbyggnad.
  • Länet är ett viktigt område för flera värdefulla arter som  flodpärlmussla, utter och vildlax.
  • I länet riskerar 38 % av sjöarna och 48 % av vattendragen att inte nå god ekologisk status 2015. Alla dessa sjöar och vattendrag finns med i Vattenmyndigheternas åtgärdsplaner för att se till att vattnet fortsätter vara levande.

Källa: www.lansstyrelsen.se/vasterbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".