Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Klimatvecka i P4 Västerbotten

P4 Västerbotten bakar kikärtsmaränger

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 07.21
Filippa: Smakar precis som vanliga maränger!
(4:06 min)
P4 Västerbotten bakar kikärtsmaränger! Foto: Johanna Frostensson, Helena Nadersson / SR
1 av 2
P4 Västerbotten testar att baka de hypade kikärtsmarängerna. Foto: Johanna Frostensson, Helena Andersson / SR.
Så fluffiga blev de när de spritsades ut. Återstår att se hur de ser ut efter vistelsen i ugn. Foto: Helena Andersson / Sveriges Radio.
2 av 2
Så fluffiga blev de när de spritsades ut. Återstår att se hur de ser ut efter vistelsen i ugn. Foto: Helena Andersson / Sveriges Radio.

Forskare menar att animaliska produkter belastar miljön. P4 Västerbotten testar att baka maränger - utan ägg!

Har du ett fiffigt vegetariskt/veganskt recept? Dela den med lyssnarna - mejla p4vasterbotten@sverigesradio.se

Det är klimatkonferens i Paris och klimatvecka i P4 Västerbotten.
Forskaren Elin Röös vid Sveriges Lantbruksuniversitet menar att vi måste minska köttkonsumtionen för att ta itu med de globala utsläppen.

I dag fokuserar vi därför på vegetarisk och vegansk kost.

Vi på redaktionen testar därför att baka ett bakverk där den essentiella ingrediensen vanligtvis är ägg, nämligen maränger.

- Jag är oerhört skeptiskt, sa programledaren Filippa Armstrong.

- Det luktar fjärt, utbrast en lika skeptisk Micke Hermansson.

Efter 90 minuter i ugnen var marängerna klara och skeptikerna konverterade.

- Det här var jättegott! Hade jag inte vetat att det inte var ägg hade jag aldrig gissat det, säger Filippa Armstrong.

- Jag är övertygad, säger Micke Hermansson.

De överblivna kikärtorna användes till att göra hummus.

Så bakar du kikärtsmaränger

Ingredienser:

  • Lagen från 1 paket kikärtor
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk citronsaft

Tillagning:

Vispa upp lagen från kikärtorna en liten stund.

Blanda i socker, vaniljsocker och citron och vispa länge tills det att skålen kan vändas upp och ner.

Spritsa/klicka ur marängklickar på en plåt med bakplåtspapper. Gör de mindre än du tror och ge generöst med mellanrum mellan marängerna.

Grädda i ugn i 100 grader i 1,5 timme. Stäng av ugnen och låt marängerna eftergräddas i ca 20 min.

Klart!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".