Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Klimatvecka i P4 Västerbotten

Klimatexpert: Vi överkonsumerar kött idag

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 11.39
"Mer grönt mindre rött på tallriken"
(1:37 min)
Ko, kossa, Kosläpp på Röbäck. Foto Lennart Odhström/Sveriges Radio
Kossor och andra idisslare släpper ut stora mängder metan. Foto Lennart Odhström/Sveriges Radio

Din hälsa och vårt klimat mår bättre av en sänkt köttkonsumtion i väst, säger mat- och klimatexpert Elin Röös.

Klimatproblematiken kommer inte att lösas utan att minska utsläppen som kommer från jordbruk och djurhållningen berättar Elin Röös som forskar om ämnet på Sveriges lantbruksuniversitet.

– Vi äter väldigt mycket kött i Västvärlden, inklusive Sverige. Vi har ökat vår köttkonsumtion med 40-50 procent de senaste 20 årenbara. Så vi äter mycket mer kött än vad som är nyttigt för oss. Så det är först och främst den här överkonsumtionen som vi behöver göra något åt. Både av miljö och hälsoskäl.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".