Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Det är inte mej det är fel på - det är huset

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 10.28
Drabbade av sjuka hus-syndrom blir misstrodda och inte bra bemötta
(2:28 min)
Berit Edvardsson. Foto: Umeå universitet.
Berit Edvardsson. Foto: Umeå universitet.

Patienter med sjuka-hus-symptom tas inte på allvar. Det visar Berit Edvardsson i en ny avhandling från Umeå universitet.

På fredag 4 december försvarar Berit Edvardsson, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, sin avhandling "Det är inte mig det är fel på - det är huset". Det är en studie av prognosfaktorer och bemötande med fokus på sjuka hus-syndromet.

Personer som söker hjälp för symtom de fått av dålig inomhusmiljö möts ofta av misstroende från vård, arbetsplats och fastighetsförvaltare. Detta trots att ett tidigt omhändertagande av symtom kopplade till hälsovådlig inomhusmiljö, sjuka hus-syndromet, är viktigt för patienters arbetsförmåga och återhämtning.

Många olika faktorer är kopplade till syndromet: förekomst av hälsoskadliga ämnen i luften, luftflöden, temperatur, buller, fukt och mögel. Psykosociala faktorer som arbetets organisation och krav, liksom individuella faktorer som kön och personlighet påverkar också.

Bland patienter som haft sjuka hus-syndromet visade det sig att symtomen minskade över tid men för mer än hälften av dem var symtomen mer eller mindre oförändrade efter sju år.

Risken att ha kvar symtomen var också större hos patienter där det dröjt över ett år mellan det att symtomen uppstod och det första läkarbesöket för att undersöka dem.

– Studiens resultat pekar på att ett tidigt omhändertagande av patienter med sjuka hus-syndrom är viktigt men att symtomen först kan vara svåra att upptäcka för alla inblandade. Men förutom en avsaknad av stöd och feedback så visar studien att det tyvärr finns dålig struktur i omhändertagande och brist på kunskap hos både vårdgivare, ansvariga chefer på arbetsplatser och fastighetsförvaltare, säger Berit Edvardsson.

Sjuka hus-syndrom, eller Sick Building Syndrome (SBS), är en omdiskuterad diagnos som innefattar influensaliknande symtom som rinnande näsa och ögon, heshet, hosta och huvudvärk men som först i ett senare skede kopplas till dålig inomhusmiljön och luftkvalité. I definitionen av SBS ingår att personen med symtom har exponerats för dålig inomhusluft i en speciell byggnad och att när hen inte är i byggnaden så förbättras eller försvinner symtomen.

Berit Edvardsson jobbar som ST-läkare på enheten för arbets-och miljömedicin på Norrlands universitetssjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".