Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Umeå skär ner på genusförskolan

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 04.30
"Det är en jätteförlust"
(1:20 min)
Maria Viksten, förskolechef på Hedlunda förskola. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio
1 av 3
Maria Viksten, förskolechef på Hedlunda förskola. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio
Hedlunda förskola har ett tydligt genusperspektiv
2 av 3
Hedlunda förskola har ett tydligt genusperspektiv
Hedlunda förskola har ett tydligt genusperspektiv Foto:Joakim Silverdal/SR
3 av 3
Hedlunda förskola har ett tydligt genusperspektiv Foto:Joakim Silverdal/SR.

Genusförskolan på Hedlunda i Umeå har blivit av med den forskare som skulle knyta aktuell genusforskning till verksamheten.

Förskolechefen är kritisk till kommunens nedskärning. 

- Det är en jätteförlust. Det är en stor utmaning att fortsätta arbeta med ett politiskt beslut kring genus och jämställdhet utan forskarstödet. Forskarstödet har skilt oss från alla andra kommunala förskolor. Det har varit vår direkta länk till den aktuella forskningen, säger förskolechefen Maria Viksten. 

Förskolan på Hedlunda i centrala Umeå har funnits sedan hösten 2014. Den har blivit uppmärksammad på grund av sin särskilda pedagogik, där man sätter fokus på genusperspektiv och hållbarhet. 

Fram till i somras jobbade forskaren från Umeå universitet på 40 procent med att koppla aktuell genusforskning till förskoleverksamheten.

Efter sommaren drog kommunen ner forskarstödet ner till 10 procent - det fanns inte utrymme för mer än så i budgeten. Forskaren valde då att säga upp sig. 

Lennart Jonsson är Umeås biträdande skoldirektör:

- Vi prioriterar kärnverksamheten, barngruppernas storlek och förutsättningar för varje förskola. Därför finns det en återhållsamhet för stödfunktioner, säger han.

Maria Viksten, genusförskolan igen:

- Det är jättesynd när man lagt ner så mycket tid och pengar. Forskarstödet är än mer viktigt nu, när vi byggt upp förskolan. Det är nu vi verkligen skulle behöva kopplingen till den aktuella forskningen, säger hon. 

Har du några förhoppningar att få tillbaka forskarstödet?

- Jag förväntar mig att vi får det, på ett eller annat sätt, om vi ska fortsätta med uppdraget att jobba med ett fördjupat lärande kring genus och jämställdhet. 

Utöver uppdraget att arbeta praktiskt med genus och jämställdhet har Hedlunda förskola ett politiskt uppdrag att fördjupa lärandet kring dessa frågor i kommunen, bland annat genom att ta emot studiebesök. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".