Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Allergi

Många restauranger skyltar inte för allergiker

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 10.11
Livsmedelsverket: Restauranggästerna får lida
(3:21 min)
Skylt vid restaurang om allergier.
1 av 2
Sedan ett år tillbaka är alla restauranger skyldiga att informera sina gäster om vilka allergena ämnen som finns i den mat som serveras. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Kvinna på en bänk.
2 av 2
– Efter ett par rejäla smällar som slutar på akuten med adrenalin- och kortisondropp så är det inte roligt längre, säger Lena Manneby som är ägg- och skaldjursallergiker. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio

Många lunchrestauranger följer inte kravet som infördes för ett år sedan - om att informera varje kund om maten de serverar innehåller allergena ämnen eller ej. Det visar Sveriges Radios granskning.

– Efter ett par rejäla smällar som slutar på akuten med adrenalin- och kortisondropp så är det inte roligt längre, säger hon.

Det nya regelverket började gälla för ett år sedan. Samtliga restauranger och matställen är nu skyldiga att antingen ha en skylt om att mer allergiinfo finns att få eller skriftlig information om de 14 ingredienserna som finns med på Livsmedelsverkets allergenlista.

Men 60 procent av restaurangerna i Östersund har inte haft några informationsskyltar uppe då livsmedelsinspektioner genomförts i år.

Sveriges radio har granskat restauranger över hela landet den senaste veckan och fortfarande är det många som inte fått upp några skyltar.

På de 21 lunchrestauranger som besökts i Östersund saknas skyltar hos nästan hälften.

– Det känns inte bra att de inte lever upp till kraven i lagstiftningen, säger Lena Wallin på Livsmedelsverket.

Under året har också hälsoskyddsinspektörerna vid Östersunds kommun besökt 175 restauranger, caféer å snabbmatsställen i Östersund.

60 procent av dessa hade inga skyltar och uppmanades att åtgärda detta.

– De får en avvikelserapport där vi då skriver att de saknar den här informationen, säger hälsoskyddsinspektör Cecilia Lindh.

Regler som restauranger ska ha koll på

Från den 13 december 2014 är alla som säljer och serverar mat och måltider skyldiga att kunna informera om maten innehåller någon ingrediens från "allergenlistan".

Du kan få informationen muntligen eller skriftligen. Om informationen är muntlig ska det finnas en upplysning om att informationen finns att få.

Allergenlistan med 14 ingredienser/livsmedelsgrupper som orsakar flest allvarliga överkänslighetsreaktioner:

Spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt (dinkel), khorasanvete, eller korsningar mellan dem)

Kräftdjur

Ägg

Fisk

Jordnötter

Sojabönor

Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)

Nötter, det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt

Selleri

Senap

Sesamfrön

Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter

Lupin

Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk)


Källa: Livsmedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".