Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allergiker lever fortfarande farligt på café och restaurang

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 17.57
Livsmedelsverket: Restauranggästerna får lida av att de inte uppfyller reglerna
(0:37 min)
Sedan den 13 december 2014 är det i praktiken krav på att ha en sådan här allmän allergiinformationskylt på alla restauranger. Foto: Anna Torgnysdotter/SR.
En sån här allergiskylt är numera i praktiken ett krav för restauranger att ha. Foto: Anna Torgnysdotter/SR.

Det har gått 1 år sedan alla restauranger blev skyldiga att upplysa sina gäster om deras mat innehåller ämnen som är särskilt farliga för allergiker.

Den nya EU-förordningen gäller alltså som lag i alla EU-länder och betyder att man kan gå in på vilket matställe som helst där man serverar mat och restaurangen eller caféet är då skyldiga att berätta om vad som finns i maten. Och i det regelverk som vi Sverige kopplad till förordningen har Livsmedelsverket slagit fast antingen behövs en allmän skylt och så får man mer information direkt av personalen. Eller så krävs det detaljerade skriftlig information om den så kallade allergenlistan.

Finns det till exempel fisk i maten, sesamfrön, scampi, senap, spannmål, ägg, selleri ? Det handlar om 14 grundingredienser. Handlar det om sojabönor - som finns med på den EU-gemensamma listan - så måste restaurangen självklart också känna till alla slags "underprodukter" där sojabönor ingår: t ex misopasta, sojaprotein, vanlig sojasås osv. Eller om det handlar om selleri.. som t ex ofta ingår i örtsalt och buljontärningar och liknande..

Än så länge är det minst sagt lite så och så med efterlevnaden av den nya förordningen och regelverket - P4 i Norrbotten, Jämtland, Östergötland och Västernorrland har gått in och ställt frågor kring det här.

På 12 undersökta restauranger i Norrbotten - i Luleå, Kalix och Kiruna - har knappt hälften ännu uppe en skylt eller annan skriftlig info - det som är krav och som kanske är det enklast kravet att uppfylla i hela lagpaketet.

– Det känns ju inte bra om de inte lever upp till kraven i lagstiftningen. Det tråkiga är att det är restauranggästerna som får lida om de inte uppfyller reglerna och det är väldigt tråkigt, kommenterar Lena Wallin på Livsmedelsverket det.

14 ämnen eller produkter som orsakar allergi eller intolerans och kräver särskild information

  1. Spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt (dinkel), kamut, eller korsningar mellan dem)
  2. Kräftdjur
  3. Ägg
  4. Fisk
  5. Jordnötter
  6. Sojabönor
  7. Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)
  8. Nötter, det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt
  9. Selleri
  10. Senap
  11. Sesamfrön
  12. Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter
  13. Lupin
  14. Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".