Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Fortsatt osäkert om lasarettsrivningen

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 09.12
Domstolshandläggaren: Rivningslovet ligger lite avvaktande
(1:20 min)
Rotundan vill landstinget riva. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio
Rotundan och länslasarettet som landstinget vill riva. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio

Det är fortsatt oklart om landstinget kommer att få riva det gamla länslasarettet i Umeå för att bygga ett nytt psykiatrihus där.

Nu har Mark- och miljööverdomstolen gett prövningstillstånd.

Det är Västerbottens läns landsting som överklagat till Mark- och miljööverdomstolen i Stockholm och domstolen har gett provningstillstånd. Domstolen ska pröva om Västerbottens Medicinhistoriska Förening föreningen har rätt att klaga i ärendet.

-Hos oss handlar det om talerätten. Så själva rivningslovet ligger lite avvaktande i och med att man inte är klar med vem som har rätten att föra en talan, säger Mari Berggren som är domstolshandläggare hos Mark- och miljööverdomstolen i Stockholm.

Detta är bakgrunden: I april sa byggnadsnämnden i Umeå med knapp majoritet ja till att landstinget får riva länslasarettet och rotundan intill akuten för att bygga ett nytt psykiatrihus där. Husen är från början av 1900-talet. Många protesterade och rivningslovet överklagades av flera. Länsstyrelsen avvisade alla.

Men i nästa instans - mark och miljödomstolen - fick Västerbottens Medicinhistoriska Förening rätt att klaga på rivningen. De är hyresgäster och har ett museum inhyst i rotundan. Då överklagade landstinget till Mark- och miljööverdomstolen och det är de som nu gett prövningstillstånd för att avgöra om Västerbottens Medicinhistoriska Förening har rätt att överklaga rivningslovet.

Har föreningen inte rätt att överklaga så står rivningslovet fast. Men har föreningen rätt att klaga så går ärendet tillbaka till länsstyrelsen för prövning i sak, säger Mari Berggren. 

Då prövas om det var rätt av Umeå kommun att ge ett rivningsbeslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".