Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt närmare ett nytt badhus i Skelleftehamn

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 09.15
" Det är för mycket pengar"
(1:07 min)
Örjanshallen Skelleftehamn
Örjanshallen och badet i Skelleftehamn. Foto Linnéa Hedelilja

Fritidsnämnden i Skellefteå vill bygga ett nytt badhus för 75 miljoner i Skelleftehamn. 

Örjansbadet byggdes för 60 år sedan och har renoverats många gånger Men i höstas blev läget akut och strax  efter nyår stängdes badet helt. Att renovera igen kostar minst 45 miljoner och därför har kommunens tjänstemän tagit fram tre kostnadsförslag på ett nytt badhus.
Nämnden hade tre alternativ att välja som alla innebär nybyggnation. 
- 75 miljoner som ger en 16-meters bassäng
- 125 miljoner för en 25-metersbassäng
- 149 miljoner för en 50-metersbassäng.
Nämnden gick på 75 miljoners-alternativet men vill inte låsa sig till storlek på bassängen. Det skulle till exempel kunna bli ett bad med inriktning på barnaktiviteter eller extra varmt vatten. Tanken är att medborgarna ska få tycka till om vad badhuset ska innehålla.

Men Socialdemokraterna är ensamma om att vilja satsa pengar på ett bad i Skelleftehamn, men har egen majoritet och kan driva igenom ett nybygge. Den samlade oppositionen vill ompröva hela beslutet och göra en ny utredning om vad de befintliga badhuslokalerna kan användas till. Flera partier vill också att pengarna ska gå till andra verksamheter som till exempel skolan.
I eftermiddag ska nämnden för Support och Lokaler besluta i frågan och sedan gå ärendet till Kommunstyrelsen och slutligen i fullmäktige via förslaget till ny budget.

Skellefteå kommun har hela åtta badhus, och Örjansbadet i Skelleftehamn byggdes 1956, alltså för 60 år sedan.
Det har renoverats många gånger men nu är inomhusmiljön så dålig att kommunen beslutade att stänga badhuset strax efter nyår.
Först avsattes 30 miljoner till renovering men en utredning visar att det antingen krävs en omfattande renovering för minst 45 miljoner, eller en rivning och ett nybygge för 75 miljoner.
Enligt utredningen så blir internhyran ungefär lika i båda fallen eftersom ett nybygge får längre tid för avskrivning och räntekostander.

De senaste fem åren har politikerna i Skellefteå diskuterat framtiden för badet, och Socialdemokraterna är det enda parti som vill satsa mer pengar på Örjansbadet. 
Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna att Örjansbadet ska vara kvar. Efter valet  fick (S) egen majoritet i Skellefteå och kan därför driva igenom beslutet om ett nytt bad i Skelleftehamn. 

Området kring Skelleftehamn och Ursviken är gammal industribygd med bland annat Rönnskärsverken. Bolidenbolaget gick också in med pengar när det första badet i Skelleftehamn byggdes för 60 år sedan.
Här bor cirka 10 procent av kommunens befolkning och det är ett historiskt viktigt område för Socialdemokraternas väljarstöd i Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".