Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lycksele

Vapstens sameby vill inte ha gruva i Fäboliden

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 04.18
Planerna på gruvbrytning borde gått i graven vid konkursen
(2:59 min)
Provborrning i Fäboliden. Foto: Lappland Goldminers.
Provborrning i Fäboliden. Foto: Lappland Goldminers.

Vapstens sameby vill inte se någon provbrytning i Fäboliden utanför Lycksele.

Det skulle ta alltför stora marker i anspråk som är viktiga för vinterbetet, menar Inger-Ann Omma i samebyn efter att gruvbolaget Dragon mining haft samrådsmöten med såväl samebyn, som berörda myndigheter och allmänheten:

– Det är ingenting som vi ställer oss positiva till, utan vi hade gärna sett att planerna om en gruvetablering i Fäboliden hade gått i graven precis som bolaget vid sin konkurs.

Efter Lappland Goldminers konkurs köptes fyndigheten i Fäboliden utanför Lycksele av Dragon mining, som nu vill ansöka hos Länsstyrelsen om provbrytning. Tanken är att anrika malmen i bolagets redan befintliga anrikningsverk vid den tomma Svartlidengruvan tre mil bort. Och nu har Dragon mining kallat till möte här på hotell Lappland i Lycksele för att berätta om planerna för allmänheten.

Tom Söderman är bolagets sverigechef.

– Det viktigaste som jag vill påstå är att vi får höra, vad tycker de som är sakägare och de som kommer hit ikväll. Vad har dom att fråga och finns det oroligheter om saker.

Varför är det provbrytning vi diskuterar här?

– Vi kommer då att säkerställa att inom det område som vi planerar en framtida brytning att det verkligen är brytvärt. Kan vi få en ekonomiskt försvarbar verksamhet här.

Lycksele kommun har tidigare ställt sig positiva till gruvplanerna i Fäboliden, medan Länsstyrelsen inte vill ta ställning utan vill se till så att underlaget från bolaget blir så bra som möjligt, så att myndigheten kan fatta ett korrekt beslut.

Men, Inger-Ann Omma och Vapsten sameby vill som sagt inte alls att det här projektet blir av:

– Så som dom har beskrivit den här provbrytningen så kommer den att påverka vår möjlighet att nyttja vinterbetet i det här området under den tid då provbrytningen pågår. Vi får väl bara hoppas på att den här miljökonsekvensbeskrivningen och den rennäringsanalys som ska tas fram inför ansökan om provbrytning visar på vilken skada det kommer att innebära på rennäringen och att de helt enkelt inte kommer att erhålla något tillstånd.

– Vi har ju tillsammans med Vapsten sameby diskuterat en rennäringsanalys som vi vill ta reda på mera och vi hade ett, tycker jag, bra samråd med dem och de informerade oss om hur de ser på saken och hur deras verksamhet just nu ser ut i det här området, säger Dragon minings Tom Söderman

Vapsten sameby vill ju inte ha någon provbrytning, eller någon gruva för den delen här. Hur ställer ni er till det?

– Vi kommer ju att följa alla lagar och förordningar som finns helt enkelt och vi kommer inte att bryta mot något, utan här kommer vi att göra enligt konstens alla regler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".