Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så gör du Filippas snabbsemlor

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 10.54
Micke smakar snabbsemlan i direktsändning
(0:13 min)
Filippa bakar semlor snabbsemlor
Hög simultanförmåga på Filippa Armstrong. Foto: Johanna Frostensson/Sveriges Radio

Det blev succé för Filippas semlor på vår redaktion. Här hittar du receptet om du själv vill försöka.

En semlevariant som passar vid tillfällen då du ska bjuda många gäster, eller när barnens lag ska göra fika. Det här behöver du:

Deg:
2,5 dl mjölk
25 g jäst
3/4 dl strösocker
1 tsk malen eller stött kardemumma
1 krm salt
7 dl (420 g) vetemjöl
75 g smör

Fyllning:
25 g Smör
300 g Mandelmassa
0,5 dl Mjölk
0,5 dl Vispgrädde+4,5 dl extra att breda över fyllningen
Urgröpta brödbitar från bullen efter tycke och smak
Florsocker till pudring

Så här gör du:
1. Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (cirka 37 grader varm) och rör tills jästen lösts upp.

2. Blanda de torra ingredienserna och häll i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5-10 minuter i för hand (eller med köksassistent om du är bättre utrustad än P4 Västerbotten). Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

3. Kavla ut degen som en fyrkant, cirka 30 x 35 centimeter och knappt 2 centimeter tjock, och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.

4. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15-20 minuter tills brödet fått en gyllenbrun färg. Låt svalna.

5. Skär av ett tunt lock på hela jättesemlan. Gröp ur det mesta av innanmätet, riv sönder det grovt.

6. Bland brödbitar med resterande del av ingredienserna till fyllningen och mixa ihop. Bred därefter ut fyllningen på jättesemlan. 

7. Vispa grädden fluffigt, men inte för hårt, och bred ut över fyllningen. Lägg tillbaka locket och skär eventuellt bort kanterna. Skär semlan i rutor av önskad storlek och pudra därefter med florsocker.

8. Ät och njut!

OBS! Filippa gick en hel del på känsla, men kom ihåg hennes ledord. Huvudsaken det smakar gott :)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".