Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bjurträsk

Fönsterfabrik svårsåld – ägare tillåter inte konkurrens

Publicerat fredag 6 maj 2016 kl 04.07
" Vi kan inte stå och se på att det förfaller"
(1:26 min)
Inwidos 12 tusen kvadratmeter i Bjurtrsäk står nu tomma
Inwidos 12 tusen kvadratmeter i Bjurtäsk står nu tomma Foto: Magnus Bergner / SR

Inwidos nedlagda fönsterfabriken i Bjurträsk kan bli ett företagshotell.

Den 20 oktober 2014 kom chockbeskedet för Norsjö Kommun. Företaget Inwido hade beslutat att lägga ner fönstertillverkningen i Bjurträsk utanför Norsjö.
70 personer förlorade sina jobb och idag, sex månader senare är, är fabrikslokalerna tömda och utstädade.

Det är Inwido som äger fastigheten som består av 12 tusen kvadratmeter uppvärmda ytor och ett antal kallförråd på några tusen kvadratmeter.

Inwido vill sälja fastigheten men köparen får inte tillverka fönster eller dörrar i lokalerna. I Norsjö och Bjurträsk finns stor kompetens inom träindustrin och Inwido vill helt enkelt inte ha fler konkurrenter.

Roger Albertsson är en av de som förlorade jobbet på Inwido. 
Efter uppsägningen fick han en projektanställning för arbeta med arbetsskapande åtgärder för Norsjö Kommun. I det jobbet ingår bland annat att försöka hitta en köpare till Inwidos industrifastighet i Bjurträsk.

Men det har gått trögt. Förutom förbudet mot tillverkning av fönster och dörrar så är takhöjden i stora delar av lokalerna inte mer än 4 meter.
– I dagsläget finns ingen stor ersättningsindustri men det finns små embryon. Vi jobbar utifrån ett företagshotell, och då kan vi få in ett antal mindre företag inom olika branscher, för det är lätt att man tänker att det ska in en träindustri. Men först måste vi hitta en köpare och det har vi inte idag, säger Roger Albertsson.

Och  Inwidos begränsningar  gör det svårt för kommunen att köpa fastigheten.
– Kommunen går ju inte in och köper en fastighet med de restriktioner som finns i dag, till exempel att det inte får tillverkas fönster och dörrar, säger det Socialdemokratiska kommunalrådet Mikael Lindfors.
Men innebär det att ni inte kan köpa fastigheten ?
– Ja, här och nu som du ställer frågan så kan jag tycka att det är ganska svårt under dom förutsättningarna, säger Mikael Lindfors.

Och det börjar bli bråttom för Inwido har aviserat att företaget inte tänker värma upp lokalerna kommande vinter. Fastigheten har platt tak som kräver uppvärmning för att inte taket ska rasa in av snötyngderna.
– Då är det ju katastrof, men vi har ett antal månader på oss innan vi måste sätta oss vid förhandlingsbordet och se vad man kan göra. Vi kan inte stå och se på att det förfaller, säger Roger Albertsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".