Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Smittskyddsläkaren avråder från rosastekta hamburgare

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 14.38
"Om man säljer sånt så är det oseriöst"
(0:39 min)
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare. Foto: Peter Öberg, SR.

Äter man dåligt stekt köttfärs riskerar man att få i sig livsfarliga e-hecbakterier, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Stenmark förkastar restaurangtrenden med rosastekta hamburgare.

E-hecbakterien finns naturligt i djurs tarmkanal, men som kan vara livsfarlig för en människa att få i sig via maten. Bakterierna kan sitta på utsidan av hela köttbitar, men de försvinner när man steker köttet.
Men då man maler köttet till färs kan bakterierna hamna inne i färsen.

– När man mal köttfärs då kommer ju utsidan på köttbiten in i hela köttbiten, och det är då det är viktigt att genomsteka. Man kan inte äta rosa hamburgare, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".