Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Akutsjuksköterskorna oroade inför sommarbemanning

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 12.00
Sjuksköterskan: Vi klarar inte det här, vi ser risker
(6:18 min)
Vårdpersonal i korridor på Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Vårdpersonal i korridor på Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Norrlands universitetssjukhus i Umeå med helikopterplattan. Foto: Lillemor Strömberg/SR.
2 av 2
Norrlands universitetssjukhus i Umeå med helikopterplattan. Foto: Lillemor Strömberg/SR.

Oron för patientsäkerheten och arbetsmiljön fick dem att fatta pennan. Nu skriver sjuksköterskorna på akutmottagningen i Umeå ett brev till ledningen.

Förra veckan fick personalen besked hur det var planerat med sommarbemanningen på akuten i Umeå, och nu skriver sköterskorna ett brev till ledningen där de uttrycker sin oro.

– Många är oroade över både arbetsmiljön och patientsäkerheten, tyvärr, säger Peter Mähler som är sjuksköterska på akutmottagningen och förtroendevald för Vårdförbundet.

I sommar läggs det ut 12 schemarader jämfört med de vanliga 15. Vissa tider på dygnet finns bara 3 sjuksköterskor. En blir upptagen med att ta emot de patienter som kommer själv till akuten. För många av de sjukaste behövs två sköterskor.

– Då har vi inte resurser att ta hand om några fler, säger Peter Mähler. Till exempel att ge smärtlindring till någon som har ont.

Ledningen har svarat att de bemannar upp med extra undersköterskor istället, men det blir inga "extra" utan en sjuksköterska byts ut mot en undersköterska, säger Peter Mähler.

– Det är bara vi sjuksköterskor som kan ge smärtlindring så risken finns att det blir en fördröjning på det.

Att prioritera arbetsuppgifterna, vilka behöver en sjuksköterska göra och vilka kan en undersköterska göra, är en annan lösning som arbetsgivaren framhåller. Men sjuksköterskorna ser problem med den. Peter Mähler exemplifierar att om han är inne hos en patient för att ge smärtlindring blir det inte god omvårdnad att säga åt patienten som samtidigt vill ha hjälp att komma på toaletten eller ha mat att då får du vänta tills en undersköterska har tid att komma.

Besöken på akuten ökar samtidigt som bemanningen stått på samma nivå, skriver sjuksköterskorna i brevet. Flera av vikarierna är också nya i sina yrken, och på akutmottagningen har 70 procent av personalen bytts ut på fyra år.

Sex sjuksköterskor slutar till sommaren, bland annat Peter Mähler som nu vidareutbildar sig inom akutsjuksvård.

– Så länge man inte får till en hållbar arbetsmiljö där jag känner att jag gör ett riktigt bra jobb för patienten då orkar jag inte längre.

Hör också svaret från hälso- och sjukvårdsdirektören i den länkade artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".