Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

En fjärdedel av renarna måste bort

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 06.42
Jörgen Stenberg, ordförande i Malå sameby: Man är ju skitförbannad
(2:07 min)
Jörgen Stenberg. Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Jörgen Stenberg. Foto: Marica Blind/ Sameradion & SVT Sápmi
Anna Wenngren. Rennäringshandläggare i Västerbotten.
2 av 2
Anna Wenngren. Rennäringshandläggare i Västerbotten. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Malå sameby måste minska sin renhjord med 1500 renar, det föreslår länsstyrelsen i Västerbotten efter en utredning.

Malå är den enda av de sju samebyarna i Västerbotten som måste dra ner på renantalet och ordföranden Jörgen Stenberg är kritisk.

- Man är ju skitförbannad, det är ju inte bara över remissen, utan hela hanteringen under tio års tid, säger Jörgen Stenberg, ordförande i Malå sameby.

Senaste gången myndigheterna fastställde högsta renantal för samebyarna i Västerbotten var i mitten på 40-talet, för över 70 år sedan.

2002 började man utreda renantalen på nytt, men beslutet som togs året efter blev överklagat. I den följande domen menade förvaltningsrätten att högsta renantal inte kunde fastställas eftersom samebygränserna var otydliga.

Sametinget fick då i uppgift att fastställa nya gränser, efter många om och men så blev det klart först i fjol. Och det är mot de gränserna som länsstyrelsen nu föreslår nya högsta renantal.

Enligt förslaget får alla samebyar i länet öka sitt renantal utifrån dagens läge, förutom Malå som måste minska från omkring 6000 till 4500 renar.

En förklaring är att Malå sameby efter gränsdragningen förlorade vinterbetesmarker som man tidigare använde tillsammans med Maskaure sameby.

Malå samebys ordförande Jörgen Stenberg har förståelse för förslaget, sett till de nya samebygränserna, men han är kritisk till själva gränsdragningen, som han menar har skett på Malå samebys bekostnad.

Han säger att man från samebyn kommer framföra andra aspekter vad gäller gränsdragningen, han tror att det finns alternativ för att förhindra minskandet av renantalet i samebyn.

- I första hand ska vi sätta oss in i den här remissen, men sen måste vi ta upp frågan och ta en diskussion med Sametinget kring lämpligheten och rimligheten i dragna gränser, säger Jörgen Stenberg.

Förslaget om nya högsta renantal är nu i dagarna utskickat på remiss till de berörda samebyarna och Anna Wenngren på länsstyrelsen i Västerbotten säger att man efter det kommer att besluta om hur det blir.

- Vi har nu skickat ut den här remissen till samebyarna att yttra sig över, därefter kommer vi så småningom fatta ett beslut om högsta renantal, säger Anna Wenngren vid länsstyrelsen i Västerbotten.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".