Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Därför överklagar staten Girjasdomen

Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 14.07
JK: Det är en väldigt viktigt dom
(1:50 min)
JK Justitiekansler Anna Skarhed överklagar Samebymål Foto: TT
1 av 3
JK Justitiekansler Anna Skarhed överklagar Samebymål Foto: TT
Anna Skarhed. Foto: Patrik Lestander/Scanpix.
2 av 3
Anna Skarhed. Foto: Patrik Lestander/Scanpix.
Girja samebys ordförande. Man, snöskoter, snö. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
3 av 3
Matti Berg, ordförande Girjas sameby. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio Foto: Nils Eklund

Staten har nu lämnat in en fullständig överklagan av tingsrättens dom i det uppmärksammade så kallade Girjasmålet.

Samebyn Girjas gavs ju i februari ensamrätt till att bestämma över småviltsjakten och fisket på deras fjällbetesmarker efter att de stämt staten för sju år sedan.

– Ja, anledningen till att staten anser att det här bör prövas är väl att det är en väldigt viktigt dom, ett viktigt mål, säger Justitiekanslern som företräder staten i målet, Anna Skarhed.

I tingsrättens dom som alltså fråntog staten och länsstyrelsens rätt att förvalta småviltsjakten och fisket på Girjas marker i Lapplandsfjällen så var en central fråga samebyns långa närvaro i området, så kallad urminnes hävd. Enligt tingsrätten har samer ostört utövat jakt och fiske i området i vart fall från 1400-atlet till mitten av 1900-talet.

Men i statens nu fullständiga 40 sidor långa överklagan till Hovrätten menar JK bland annat att urminnes hävd begreppet inte ger den kollektiva rätt som tingsrätten gett medlemmarna i Girjas sameby.

– Så kan man säga va. Och det är en del i resonemanget. Så att här finns tidsfrågor och begreppsfrågor som man behöver titta ytterligare på, säger JK Anna Skarhed.

Bedömare har menat att Girjasmålet kan få stor principiell betydelse för jägare och fiskare och landets övriga 30-talet fjällsamebyar.

Och staten skriver också att hovrätten borde pröva målet eftersom det har principiell betydelse. Och vidare att om domen vinner laga kraft skulle det innebära att även andra samebyar kan ha anledning att framställa liknande anspråk som Girjas gjort. Det skulle i sin tur kunna tvinga staten att ersätta samebyar för förlorade intäkter under en längre tid. Med andra ord pengar som försäljning av jakt- och fiskekort skulle ha gett samebyarna.

– Det är ju en tanke som kan finnas när man ser på det här målet, vad skulle det innebära, säger JK Anna Skarhed.

Girjas ordförande Matti Berg hoppas nu att Hovrätten tar upp målet för prövning.

– Absolut. Att det blir prövat där har varit grundtanken hela tiden. För det kommer ju landa i någon sorts prejudicerande dom, säger Matti Berg, ordförande i Girjas sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".