Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

15 miljoner ska hjälpa laxarna i Åby älv

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 15.35
"Hednäs borde rivas"
(4:19 min)
Hednäs Kraftstation
1 av 6
Hednäs Kraftstation Foto: Magnus Bergner / SR
Johanna Forsberg miljösamordnare Skellefteå Kraft
2 av 6
Johanna Forsberg miljösamordnare Skellefteå Kraft Foto: Magnus Bergner / SR
Laxtrappa Hednäs Kraftstation
3 av 6
Fiskväg förbi Hednäs Kraftstation i Åby älv Foto: Magnus Bergner / SR
Thomas Johansson från Östersjölaxälvar i samverkan ingår.
4 av 6
Thomas Johansson från Östersjölaxälvar i samverkan ingår. Foto: Magnus Bergner / SR
Pär Forsberg enhetschef Skellefteå Kraft
5 av 6
Pär Forsberg enhetschef Skellefteå Kraft Foto: Magnus Bergner / SR
Vattenväg Hednäs Kraftstation
6 av 6
Vattenväg Hednäs Kraftstation Foto: Magnus Bergner / SR

 Skellefteå Kraft vill satsa 15 miljoner kronor på att underlätta för lax och öring att passera Hednäs kraftsstation i Åby älv.


Idag har fisken svårt att passera kraftverkets befintliga fiskvägar och en konsult har nu tagit fram en del åtgärder.
– Sätta in ett fingaller för att hindra fisken att gå in i kraftsationen och leda dom förbi, förbättringar av den befintliga fiskvägen som är en kammartrappa och en alternativ väg upp från spillfåran, säger Johanna Normark som är miljösamordnare inom Skellefteå Kraft

När Skellefteå Kraft öppnar luckorna i Hednäs för att justera vattennivåerna så lockas fisken till den gamla fåran, och när luckorna stängs och vattnet sjunker undan blir fisken kvar i älvsfårans gropar.
Skellefteå Kraft har fått lyfta lax för hand från groparna tillbaka till fritt vatten, och det har gjorts försök att gjuta igen groparna.
Konsulten har kommit fram till att det behövs en alternativ fiskväg från den gamla älvsfåran.

Hednäs Kraftstation började byggas 1919 och Kraftstationen ligger idag i anslutning till ett natura 2000 område. Hednäs är den enda Kraftstationen i Åby älv och den står för en mycket liten del av Skellefteå Krafts totala vattenkraftsproduktion. Åby älv är drygt 15 mil lång och börjar i Norrbotten. Sju mil går genom Skellefteå Kommun och många hoppas att kraftstationen i Hednäs ska rivas. Det skulle ge en lång sammahängande outbyggd älv som passerar både Norrbotten och Västerbotten.

Skellefteå Kraft har samarbetat med en referensgrupp där bland annat Thomas Johansson från Östersjölaxälvar i samverkan ingår.
Enligt fiskräkningen så passerade ett knappt 100 tal laxar 2015, och Tomas Johansson menar att det borde ligga närmare 2000 i förhållande till de vattenarealer som finns. Han anser att Kraftverket ska rivas.
– Det producerar väldigt lite ström, nio gigawatt i årsproduktion och det motsvarar två vindkraftverk. Det påverkar en hel älv och ett helt vattensystem, säger

Pär Forsberg jobbar som enhetschef för vattenkraft inom Skellefteå kraft.
– Vi tror att de åtgärder som vi gör här ska göra att vi får så likt referensförhållandet som möjligt, hade vi inte trott på de åtgärderan så hade även vi varit tvungna att fundera på rivning, säger Pär Forsberg. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".