Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Umeås första ölmässa

Publicerat fredag 7 oktober 2016 kl 16.25
Bryggare: En stout med grovsnus
(1:11 min)
ANdreas Häggström och Patrik Hellström
Andreas Häggström och Patrik Hellström är två av utställarna på mässan. Foto: Tommy Forsgren / SR

Just nu pågår Norrlands egen ölmässa, Nolia beer i Umeå. Mikrobryggerier, ölimportörer, bryggmästare och delikatessföretag visar upp sitt hantverk.

Öl är inte bara malt, jäst, humle och vatten. De senaste åren har det vuxit fram en öltrend som är här för att stanna. Bryggarna är inte rädda för att experimentera.

– Vi har bryggt med rabarber, åkerbär och grovsnus. Just nu håller vi på med en imperial stout med kalaspuffar, säger microbryggaren Patrik Hellström.

På ölmässan finns det mesta för den intresserade. Men det är inte bara öl, utan en mängd mathantverkare även.

Den rådande öltrenden inte bara ser öl som en rusdryck utan som en komplex hantverksmässig dryck som tar plats, inte minst vid måltider.

Andreas Häggström visar mässdeltagarna hur enkelt det är att starta ett eget hembryggeri.

– Det finns färdiga kit att köpa, så det enda man behöver är en gryta som rymmer fem liter, sedan är det bara din egen fantasi och kunskap som sätter gränser, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".