Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemlöse Peter vill ha härbärge i Umeå

Publicerat måndag 7 november 2016 kl 15.00
Peter: Det är ohållbart, det kommer inte funka i längden.
(1:28 min)
Anonym man utanför Umeå station.
Foto: Tommy Forsgren/SR.

Snart öppnas ett härbärge för EU-migranterna på Backen i Umeå. Men samtidigt som vissa får tak över huvudet tvingas andra kvar ute i kylan.

I mitten av november öppnar Svenska kyrkan sitt härbärge på Backengården i Umeå. Härbärget har plats för 40-50 personer och riktar sig främst till barnfamiljer och sjuka. Det beräknas finnas runt 80 stycken EU-migranter i Umeå och vart de som inte får tak över huvudet på härbärget kommer ta vägen är ytterst oklart. Något som är klart är att husvagnslägret där de nu bor kommer att stänga den 15:e november.

När vinterhärbärget på Backengården öppnar kommer det vara det enda i kommunen. I jämförelse med Sundsvall som har två härbärgen så saknar alltså Umeå en plats där hemlösa kan sova under natten.

P4 Västerbotten har träffat Peter som är hemlös sedan ett par år. Han berättar att livet utan bostad har blivit svårare för människor som är i samma situation som honom sedan Inab införde bevakning på centralstationen i Umeå. Han ser gärna att kommunen kan få till en liknande lösning för de som är hemlösa och skrivna i kommunen.

Det måste byggas ett härbärge för fortsätter det så här så blir det bara fler och fler hemlösa. Asså det är ohållbart det kommer inte att funka i längden.

Peter menar att det skett en ökning av antalet hemlösa människor i Umeå. För de hemlösa saknas det någonstans att värma sig under några timmar varje natt. Den första värmen finns att få på busstationen som slår upp portarna vid 04:30.

Vid flera tillfällen har Peter sett människor sova utomhus, vid cykelställen utanför busstationen.

– När stationen öppnar är mer än hälften av alla bänkar upptagna av folk som ligger och sover och resten är resenärer, säger han.

Peter som jobbar på dagarna har inget alkohol- eller drogmissbruk, det enda som saknas är en bostad, en plats där man kan sova varmt om natten. Han menar att det skulle göra att han och många fler skulle fungera till hundra procent och orka ta sig igenom dagarna. Han tycker därför att kommunen själva borde göra ett besök till busstationen.

– Kommunen har sagt att man kan lösa det på annat sätt i flera år men det funkar inte så. De är inte i verkligheten själv de måste få till ett härbärge för att få slussa in folk där för de ska inte befinna sig ute.

Umeå kommun har en nollvision om att ingen person ska behöva vara hemlös. Individ- och familjenämndens ordförande Andreas Lundgren (S) menar att det är oacceptabelt att vissa människor inte har någonstans att sova. Men anser inte att ett härbärge löser problemet och att hemlösheten är en fråga för alla politiker inom Umeå kommun. 

–  I dagsläget så ser inte jag att härbärgeslösningen och att blanda social problematik är en väg framåt. Det viktiga är att ha fokus på att få loss fler bostäder till sociala ändamål. Det är det som är nyckeln till att människor ska kunna få ett bra liv.

Fotnot: Peter heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".