Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Statsministern lovar Vännäsborna att kolla upp telefonerna

Publicerat fredag 18 november 2016 kl 16.19
Stefan Löfven: "Det låter väldigt märkligt"
(0:49 min)
Statsminister Stefan Löfven i samtal med journalister i Umeå.
1 av 2
Stefan Löfven på besök i länet. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio.
Under eftermiddagen höll Stefan Löven tal i Väven inför flera hundra åhörare.
2 av 2
Under eftermiddagen höll Stefan Löven tal i Väven i Umeå inför flera hundra åhörare. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio.

Statsminister Stefan Löfven (S) lovar att titta på Telias plan för att klippa telefonledningar.

Det beskedet gav han till P4 Västerbottens publik på fredagen. P4 Västerbottens publik har under dagen fått ringa in med sina frågor till statsministern på besök i länet.

Kenneth Forsgren i Nygård i Vännäs kommun hörde av sig om telefonerna. För i Vännäs kommun kommer Telia att klippa kopparledningarna i vår och den fasta telefonin försvinner. Både kommunpolitiker och medborgare har krävt att Telia ska vänta med att klippa ledningarna tills hela kommunen har bredband 2020 men det bryr sig Telia inte om.

Kenneth Forsgren undrar om regeringen kan göra någonting i denna fråga och får besked från Stefan Löfven.

– Det låter väldigt märkligt, att man gör det ena före det andra, jag måste få kolla upp det, säger Stefan Löfven.

– Det sker ett teknikskifte som i sig är viktigt men jag har svårt att se varför man ska ta bort den möjligheten innan det nya är infört, det måste jag säga, säger Stefan Löfven.

Kjell Moona i Umeå har en fråga om båtskatt: Har regeringen några planer på att införa båtskatt för fritidsbåtar?
Båtarna förorenar miljön så att fiskar dör ut och havsbotten blir förstörd.
En båtskatt skulle dra in pengar till statskassan. Så vad säger du om båtskatt, Stefan Löfven?

s fru är så besvikna att dom vill sluta rösta på Socialdemokraterna.

På det svarade statsministern att regeringen inte har några planer på båtskatt. Miljöfrågorna måste lösas, men på annat sätt.

Socialdemokraterna gick till val på att sänka skatten för pensionärer. I januari sänktes skatten för många men många tycker att det var för litet.
Bosse Olsson i Granå utanför Skellefteå fick 130 kronor mer i plånboken varje månad efter skattesänkningen och han och hans fru är så besvikna att dom vill sluta rösta på Socialdemokraterna.

– Vi började med dem som har de lägsta pensionerna, svarar Stefan Löfven.

– Om man lägger ihop höjning av pensionen, höjning av bostadstilläggen och sänkning av skatten så har 99 procent av pensionärerna fått en förbättring med i genomsnitt 500 kronor i månaden. Vi har lovat att vi ska ta bort skillnaden i beskattning, vi har påbörjat det och vi tänker fortsätta, men vi måste göra det i takt med att vi har ekonomiska förutsättningar.

En kvinna som vill vara anonym frågar statsministern om vem som har rätt till en bostad. Hon menar att man gör skillnad på folk och folk. Kommer du från Syrien som asylsökande får du tak över huvudet men samtidigt finns det uteliggare i Sverige. Varför får de inte lika lätt tak över huvudet?

– Alla ska ha tak över huvudet, svarar Stefan Löfven.

– Vi ska inte göra skillnad på människor. Det gäller att se till att det byggs tillräckligt, det är därför vi satsar så mycket på bostadsbyggandet. Bor du i Sverige så har du rätt till hjälp, och vi ska inte ställa grupper mot varandra. Ibland kan det vara komplicerade frågor när det gäller hemlöshet, men alla ska ha tak över huvudet.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".