Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå.

Första rättegångsdagen i Morö Backe-målet

Publicerat onsdag 7 december 2016 kl 14.12
Från rättegången: Alla var påverkade av narkotika
(0:28 min)
När obduktionsrapporten skulle redovisas blev det stängda dörrar.
När obduktionsrapporten skulle redovisas blev det stängda dörrar. Foto: Privat.

Det var ett snabbt förlopp och 25-åringen som är åtalad för mord, alternativ dråp, agerade i nödvärn och vill bli straffri, enligt försvarsadvokaten.

Vad var det egentligen som hände natten mellan den 8e och 9e oktober i år på Morö backe Torg i Skellefteå när en 20-årig man miste livet?

Det ska rättegången som inleddes idag i säkerhetssalen på tingsrätten i Umeå bringa klarhet i.

Han har agerat i nödvärn för att freda sig själv och vill bli straffri.

Det var en tänkt narkotikaaffär som blev ett rånförsök och som sen slutade med ett mord, alternativ dråp.

-Det här är en monumental tragedi, sa advokat Fredrik Björk som representerade den döda 20-åringens familj.

Han hävdade att den nu döda 20-åringen inte hade organiserat rånet.

Den 25-åriga man från Nordnorge som står åtalad för mord alternativt dråp förnekar uppsåt.

-Han har agerat i nödvärn för att freda sig själv och vill bli straffri, sa hans advokat Jens Nyström.

20-åringen får ett tiotal hugg mot hals, bröstkorg, bål och rygg.

25-åringen och hans kompis kom till Morö Backe Torg i bil för att köpa 750 gram cannabis. Med sig hade de 35.000 norska kronor och 3.500 svenska kronor.

Enligt förundersökningen möter de två flickor, båda 18 år gamla, som vill se pengarna men inte visar upp någon narkotika. 25-åringen och kompisen anar oråd och tänker åka därifrån. När de satt sig i bilen kommer två killar, båda 20 år och pojkvänner till flickorna, rusande fram till bilen. Den ena, nu avlidna, har en rånarluva på sig och en kniv som han hugger med mot 25-åringen. Även 25-åringen har tagit fram en kniv.

Det blir bråk mellan de båda och det slutar med att 20-åringen får ett tiotal hugg mot hals, bröstkorg, bål och rygg. Han avlider senare av skadorna. Även 25-åringen tilldelas knivhugg. Han skador betecknas som lindriga.

Den andra killen som rusar fram mot bilen är åtalad för försök till rån.

De två 18-åriga flickorna förnekar båda att de varit delaktiga i rånförsöket. Den ena flickan är även åtalad för misshandel. Hon ska enligt åtalet huggit 25-åringen kompis med kniv men hon förnekar gärningen.

Enligt förundersökningen har det visat sig att det inte fanns någon narkotika till försäljning. Däremot hade man köpt 750 gram nougat för 122 kronor och åklagaren Andreas Nyberg menar att alla fyra ungdomarna var involverade i planeringen av rånet.

Alla inblandade var påverkade av narkotika, sa åklagaren. Det finns blodprover som visar det.

Våldet ska vara uppenbart oförsvarligt. Men vad är oförsvarligt?

I bevisningen finns bland annat ett antal knivar, nedblodade kläder och kläder med knivhugg, blodspår i bilen och på platsen, och ett antal sms och telefonlistor där de inblandade varit i kontakt med varandra.

25-åringens försvarsadvokat Jens Nyström betonade att hans klient agerat i nödvärn. Det var ett hastigt förlopp. Vilket våld får man använda för att slå sig fri från angrepp, undrade han. Och svarade själv; våldet ska vara uppenbart oförsvarligt. Men vad är oförsvarligt?

När obduktionsrapporten för den avlidna skulle redogöras var det stängda dörrar.

När 25-åringens kompis, som åkte i bilen med honom till platsen, skulle förhöras (han är inte åtalad för något) så fick alla utom journalister och polis lämna rummet. Han vill inte kunna bli igenkänd och har en rädsla för egen säkerhet, enligt hans advokat Erik von Ahn. Det finns enligt advokaten en hotbild mot honom. Han har blivit kontaktad via internet med hot, sa advokaten.

Rättegången pågår i tre dagar och är tänkt att avslutas på fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".