Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#nästasteg

Panelsamtal: Vilket ansvar har du för integrationen?

Publicerat måndag 12 december 2016 kl 16.00
Nästa steg
#nästasteg

Företag och myndigheter kavlar upp ärmarna, men vilket roll spelar medborgarna i integrationen?

Idag och under hela förra veckan pratade vi mycket om #nästasteg. Det handlar om hur lägesbilden ser ut nu ett år efter den stora flyktingströmmen.

Under förra veckan fick vi många exempel på vad som faktiskt görs runt om i Västerbotten av både myndigheter och företag.

– Allt handlar om tillit. Ett samhälle med tillit fungerar bättre. I det samhället hälsar vi på varandra, vi bjuder in varandra till fester och utbyter erfarenheter, säger Anna-Klara Granstrand, integrationsstrateg i Skellefteå.

Frågan som panelen diskuterade var: Vem har ansvaret för intregrationen egentligen? 

– Det är lokal samhället som måste ta första steget för en lyckad integration, säger Ramy Ibrahim, integrationsutvecklare i Skellefteå.

– Jag tror inte det är så svårt att ta det första steget, det har med individen att göra. Ibland har man tur och träffar folk man kommer överens med. Men det är myndigheter som måste undanröja hinder för att kunna skapa dessa möten, fortsätter Anna-Klara Granstrand.

Ifjol kom det mer än 150 000 nya människor till Sverige som ska ha tak över huvudet, lära sig svenska och börja utbilda sig eller försöka få ett jobb.

– Vi ser i till exempel Umeå att det är många som går i pension och vi har ett skriande behov efter arbetskraft för framtiden, säger Peder Westerberg, Liberalernas gruppledare i Umeå.

– Vi måste ta tillvara på alla som vill komma till oss, säger Malin Ackermann som är väl insatt i behovet av arbetskraft i inlandet.

– Men vi måste också inse att inte alla kommer kunna jobba, men de människorna har ändå ett egenvärde även om de aldrig kommer kunna komma in på arbetsmarknad, säger Anna-Klara Granstrand, integrationsstrateg i Skellefteå.

Skellefteå har haft ett väldigt lyckat mottagande och integrationsarbete, något som Umeå skulle kunna dra lärdomar av.

– Vi i Umeå har varit för dåliga på att dela ut pengar från kommunen till föreningarna som gör ett så viktigt integrationsarbete, exempelvis idrottsföreningar men också andra initiativ, säger Peder Westerberg

– Ni som har ambition att göra skillnad får gärna kontakta de som jobbar med integrationsfrågor, säger Ramy Ibrahim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".