Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Det röks minst i Västerbotten

Publicerat fredag 30 december 2016 kl 10.30
Kvinna som röker/Foto: Foto Fredrik Sandberg/Scanpix. Grafik rökning i Västerbottens län/Nyhetsbyrån Sirén.
Allt färre röker, och bland kvinnor minskar rökningen snabbare. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix/Nyhetsbyrån Sirén.

De som kan fundera på att avge nyårslöfte om att sluta röka blir färre för varje år. Västerbottens län har allra lägst andel rökare i landet.

De senaste tio åren har andelen rökare i Sverige minskat med en tredjedel, visar länsstatistik från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– Det är oerhört glädjande. Särskilt eftersom rökning är förknippat med så många hälsorisker, säger Sofia Ljungdahl, utredare på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

En allt lägre andel av svenskarna röker, och på tio år har andelen personer som röker dagligen minskat med en tredjedel. Västerbotten har dessutom lägst andel rökare i landet, med omkring 7 procent. Sett till hela riket är andelen 10 procent, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Statistiken bygger på svar från de tio senaste nationella fokhälsoenkäter som genomförts bland personer mellan 16 och 84 år.

Allra mest har andelen minskat i Uppsala län där bara sju procent uppger att de röker dagligen, enligt den senaste enkäten. Även Västerbotten ligger på den låga nivån. Mest röks det på Gotland. Där uppger tolv procent att de röker dagligen.

– Ju högre medelålder vi får i befolkningen desto större roll spelar våra levnadsvanor för folkhälsan. Rökning och ohälsosamma matvanor är de levnadsvanor som innebär störst risker för hälsan så därför finns det enormt stora fördelar med att andelen rökare går ner, säger Sofia Ljungdahl till Nyhetsbyrån Siren.

Totalt sett uppger 10 procent av befolkningen att de röker dagligen.

– Tidigare har kvinnor rökt mer än män, men deras andel har sjunkit snabbare så nu ligger könen nästan på samma nivå, säger Sofia Ljungdahl till Nyhetsbyrån Siren.

Går minskningen tillräckligt snabbt?

– Jag har svårt att se att det skulle kunna gå så mycket fortare än det gör. De insatser man gjort från statens sida och även regionalt och lokalt har haft effekt. Men vi får inte luta oss tillbaka utan måste fortsätta att jobba för att minska rökningen, säger Sofia Ljungdahl till Nyhetsbyrån Siren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".