Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tips från publiken

Bybor vill bygga lägenheter i Tavelsjö

Publicerat måndag 13 mars 2017 kl 11.04
Alf Söderlund: Vi gör det själva
(1:09 min)
Alf Söderlund
1 av 2
Alf Söderlund sitter i styrelsen för den föreningen arbetar med husprojektet. Bakom honom, i kyrkbacken planeras lägenhetshuset ligga. Några meter från Tavelsjönsstrand. Foto: Karl-Johan Vannmoun/Sveriges Radio
Lägenhetshus Tavelsjö
2 av 2
Hur huset ska se ut är inte klart, men en ritning ser ut så här. Foto: Karl-Johan Vannmoun/Sveriges Radio

Det finns inga alternativ för Tavelsjöbor som vill sälja huset men fortsätta bo kvar i byn. Nu planerar byborna själva att bygga lägenheter.

Den här nyheten kom till efter ett tips från vår publik. Har du också ett tips? Gå med i vårat Publiknätverk!

Det finns få lägenheter för den som vill bo i Tavelsjö. Det vill byborna nu ändra på och gör därför gemensam sak och tänker bygga ett lägenhetshus nedanför prästgården i Tavelsjö.

– Det finns ett stort intresse från bybor att bo kvar i Tavelsjö och inte behöva flytta till staden. Just nu finns det väldigt få lägenheter, och möjligheter för äldre som lämna sina villor, säger Alf Söderlund som sitter i styrelsen för den föreningen som arbetar med husprojektet.

Alf Söderlund säger att intresset är svalt från de kommersiella aktörerna så väl som från det kommunala bostadsbolaget i Umeå, att bygga lägenheter på landsbygden. Därför har byborna själva gått in med pengar för att få påbörja bygget.

– Vi som bor på landsbygden har fått itutat oss att, ska det hända något får vi göra det själva. Just nu finns det inga intressenter som säger att vi tar över det här bygget, så vi gör det själva, säger Söderlund.

Det är ett 20-tal bybor som startat en interimsstyrelse och tillsammans gått in med 50 000 kronor var för att få igång projektet. Pengar som ska användas till ansökningar, ritningar och detaljplaner.

I dagsläget finns ett 40-tal intresserad lägenhetsköpare. Totalt planerar man bygga ett lägenhetshus med 34 lägenheter i olika storlekar. Kostnaden för bygget beräknas till 80 miljoner kronor. De pengarna ska lägenhetsköparna gemensamt stå för.

Huset ska ägas gemensamt av lägenhetsinnehavarna genom en bostadsförening, och nu väntar man på att Bolagsverket ska godkänna föreningen. Detaljplanen hoppas man ska vara godkänd inom ett år och byggstart hoppas man på inom tre år.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".