Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättsprocess om skolpeng slukar resurser

Publicerat torsdag 23 mars 2017 kl 16.30
Skolpolitikern: Det handlar om betydande belopp
(1:31 min)
Moa Brydsten, socialdemokratisk ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Moa Brydsten, socialdemokratisk ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

År efter år drar fristående Minervaskolan Umeå kommun till domstol. Det handlar om hur skolpengen beräknas, och processandet är resurskrävande.

– Vi är väldigt måna om att ha en god relation till de fristående aktörerna som finns i Umeå. Det är vårt sätt att kunna kommunicera och se till att det upplevs rättvist och så vidare, säger Moa Brydsten som är socialdemokratisk ordförande i för- och grundskolenämnden.

– I det här fallet har vi inte lyckats utan Minervaskolan har använt sig av rättsväsendet och då har vi kommunicerat via det.

Kommunens budgetbeslut om skolpengen har Minervaskolan överklagat årligen sedan 2014. Det handlar om hur skolpengen beräknas, och huruvida den fristående skolan får likvärdiga villkor som den kommunala. 

Är det någon annan aktör, skolhuvudman som överklagat tidigare?

– Nej.

Skolpengen ska räcka till lärarlöner, böcker, elevhälsovård, skollunch, vaktmästare osv osv. Pengen följer med varje elev till skolan där hen går, oavsett skolan är kommunal eller fristående. Och tanken är förstås att det ska vara rättvist och lika villkor för alla elever.

Fristående Minervaskolan tycker inte att det är rättvist - och har konsekvent överklagat budgetbesluten om skolpeng. 2014, 2015, 2016 och 2017, för- och grundskola och gymnasieskola. I rättsystemet mal processen på, parallellt för flera ärenden samtidigt. Som ett exempel då förvaltningsrätten i höstas beslutade att kostnader för resursklasser ska räknas in och elevpengen därför höjas.

Minervaskolans företrädare har valt att inte delta i någon intervju under pågående rättsprocess, men kommenterar varför de valt att driva skolpengfrågan till domstol.

"Eftersom skolan under många år sett att Umeå kommun satsar många miljoner mer på de kommunala skolorna än på de fristående, så driver skolan de aktuella processerna helt enkelt för att försöka åstadkomma likvärdiga villkor för alla elever i Umeå."

Processandet är resurskrävande, för både kommunen och rättsväsendet.

– Det är deras fulla rätt att göra på det här sättet men konsekvenserna är att det blir väldigt kostsamt för skattebetalarna, säger Moa Brydsten, socialdemokratisk ordförande i Umeås för- och grundskolenämnd.

– Jag har ingen siffra på rak arm men det handlar om betydande resurser.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".