Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametingsvalet

Kraftig minskning av förstagångsväljare

Publicerat fredag 24 mars 2017 kl 08.09
Förstagångsväljaren Stina Granberg: Har inte fått information om hur man gör
(2:05 min)
Valurna, Sametingsvalet
Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi

Andelen yngre förstagångsväljare i sametingsvalet minskar med en tredjedel jämfört med förra valet. Det visar Sameradion och SVT Sápmis granskning av röstlängden.

Stina Granberg får rösta för första gången i år, och hon menar att det är mycket som varit otydligt för henne inför valet.

– Jag som ny inom det här, jag har som inte fått information om vad det är, eller hur man gör. Det är som bara via mamma typ, säger hon.

Den 21 maj är det val till Sametinget i Sverige. 8750 personer har då rätt att rösta i Sametingsvalet. Det är en ökning med 800 personer jämfört med förra valet. Men samtidigt visar vår granskning av röstlängden att gruppen yngre väljare minskar kraftigt.

Antalet personer som är 18-22 år på valdagen och har möjlighet att rösta, har minskat med en tredjedel (32,2%), från 245 personer 2013 till 166 personer i år. 

Antalet nyregistrerade i åldrarna 18-29 har minskat med tjugo procent (19,4 %) jämfört med förra valet, från 443 till 357.

Isak Utsi är ordförande i Sáminuorra och menar att Sametinget inte jobbar aktivt med politik för unga.

– Många unga som vi möter tycker väl inte att sametinget bedriver en politik som påverkar deras liv i någon större utsträckning, också att så kan man väl säga att man inte heller pratar så mycket ungdomspolitik inom partierna, säger Isak Utsi.

Sametingets ungdomsråd hade i en särskild kampanj försökt locka framförallt unga att registrera sig.

Valnämnden å sin sida satsade på en värvningskampanj där personer kunde få mössor och termosar om de lyckades värva fler personer till röstlängden.

Men trots insatserna menar Stina Granberg att Sametinget borde ge mer information till förstagångsväljarna.

- Ja, det är väl kanske lite information om vad det är och vad de gör. För oss som är nya inom det. Det är ju inte en självklarhet att man går in på internet och söker efter det, säger Stina Granberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".