Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#vardagsrasismmotmigsomsame

Få samer anmäler hatbrott

Uppdaterat tisdag 28 mars 2017 kl 12.22
Publicerat tisdag 28 mars 2017 kl 13.20
Samisk kulturförening: Vi tror det är ganska utbrett
(2:57 min)
Samisk flagga.
1 av 2
Bara åtta av närmare 7 000 hatbrott i Sverige gäller samer. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Jerker Bexelius
2 av 2
Jerker Bexelius, verksamhetschef på sydsamiska kulturcentrumet Gaaltije tror att det är vanligt med hat och hot mot samer. Foto: Billy Abraha

2015 identifierades 6 980 hatbrott i Sverige. Bara åtta av dessa var riktade mot samer. Det visar en undersökning som Brottsförebyggande rådet, Brå, gjort på uppdrag av P4 Jämtland.

Även 2014 anmäldes bara åtta fall. Siffrorna för 2016 är inte klara och kommer först till hösten.

Verksamhetschefen på det sydsamiska kulturcentrumet Gaaltije, Jerker Bexelius, tror att mörkertalet är stort.

– Jag tror att det är ganska utbrett. Jag tycker att man hör om olika situationer med ganska jämna mellanrum, säger han.

Det finns flera anledningar till att så få anmälningar görs. Jerker Bexelius berättar om en anledning:

– Min uppfattning är att man inte har så stor tilltro till rättssystemet. Man känner att det inte är så stor mening att anmäla.

Brå har under några år sammanställt hatbrott. Det handlar om främlingsfientliga och rasistiska brott mot människor på grund av bland annat etnisk bakgrund, religion eller sexuell läggning. Eftersom hatbrott inte har en egen brottsrubricering så har BRÅ granskat anmälningar för att bedöma om de innehåller möjliga hatbrottsmotiv. Brå har särredovisat brott mot bland annat afrosvenskar, romer och muslimer, men inte mot samer eftersom det är för få anmälningar för att det ska gå att dra några slutsatser.

Jerker Bexelius tycker att det är viktigt att samer anmäler hat, kräkningar och hot.

– Man måste synliggöra det i samhället. För oss som folkgrupp så skulle vi tjäna på att anmäla vartenda tillfälle som vi upplever ett hatbrott eller någon typ av rasistiskt påhopp, säger han.

 Läs mer om vardagsrasism mot samer på www.oddasat.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".