Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Synen på tid samspelar med depression och ångest

Publicerat tisdag 11 april 2017 kl 17.35
Positiva erfarenheter kan vara skyddsfaktor
(1:44 min)
Elisabeth Åström
Elisabeth Åström är legitimerad psykolog och fascineras av hur tiden påverkar oss psykologiskt. Foto: Daniel Nord

Hur vi ser på tiden kan vara en viktig nyckel till att förstå mer om psykisk ohälsa. Lär vi oss mer det här skulle det kunna användas i behandling, menar psykologen Elisabeth Åström vid Umeå universitet.

Elisabeth Åström forskar om hur synen på tiden hos olika människor samspelar med depression och ångest. 

– Inom den här teorin tänker man sig att psykisk ohälsa kan bero på att man har fastnat i någon tidsram. Att jag till exempel har fastnat i dåtiden och att älta och återupprepa negativa saker, saker jag ångrar och som har varit jobbiga för mig. Eller att man fastnar i att oroa sig för framtiden,  säger Elisabeth Åström.

I en studie rörde det sig om en mindre grupp människor med mildare symptom av ångest och depression. Men Elisabeth Åström har även studerat en större grupp människor som lider mer.

Ser man någon skillnad mellan de två grupperna?

– Ja, det som främst skilde den här gruppen som jag tittade på tidigare, som hade mer milda problem med ångest och depression, var att de var mer negativa gentemot framtiden och dåtiden. Men de hade också förmågan att plocka fram positiva erfarenheter, säger Elisabeth Åström.

Gruppen patienter med allvarliga problem är betydligt mer negativa gentemot framtiden och dåtiden, men de har också mycket svårare att plocka fram positiva erfarenheter från dåtiden, berättar Elisabet Åström.

– Så en tanke som vi har är att förmågan att kunna plocka fram positiva erfarenheter från dåtiden är en skyddsfaktor för att utveckla mer allvarlig form av psykisk ohälsa.

Daniel Nord
vet@sverigesradio.se


Referenser: E. Åström et. al. "Insights into features of anxiety through multiple aspects of psychological time"  Journal of Integrative Psychology and Therapeutics. 2014. DOI: 10.7243/2054-4723-2-3.

A. Sircova et. al."A global look at time: A 24-country study of the equivalence of the Zimbardo Time Perspective Inventory"  SAGE Open 2014. DOI: 10.1177/2158244013515686

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".