Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Djur

Stor satsning på kartläggning av fjällräven

Publicerat fredag 21 april kl 12.03
Projektledaren: Vi vill se hur många fjällrävar som finns och var
(1:39 min)
Fjälräv.
1 av 2
Fjällräv. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten
Mary Agrér, projektledare fjällrävsprojektet, länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio
2 av 2
Mary Agrér, projektledare fjällrävsprojektet, länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

Nu ska fjällrävarna i den skandinaviska fjällkedjan kartläggas. Med hjälp av spillning hoppas forskarna få en bild över situationen för fjällrävarna.

– Vi vill ta reda på hur många det finns och var, men även göra en DNA-analys för att se hur det står till i bestånden, säger Mary Agrér som är projektledare för fjällrävsprojektet Artic fox ogether.

Runt 50 miljoner har satsas i två projekt i Norge, Sverige och Finland för att rädda den starkt hotade fjällräven. Där kartläggningen via DNA kommer att bli en viktig del i hur man ska gå vidare med räddningsaktionen.

Eftersom det kommer att göras liknande undersökningar i hela fjällkedjan, även i Norge och Finland, så hoppas forskarna få svar på om det finns ryska invandrade fjällrävar från Kolahalvön. I Sverige blir det insamling i de tre nordligaste länen.

– Det är naturbevakarna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland som kommer att samla och skicka in till Stockholms universitet, säger Mary Agrér.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".