Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#gömdisverige

84 gömda berättar sin historia

Publicerat tisdag 16 maj kl 06.30
Alexander: Det är sämre än i fängelse
(1:21 min)
Mans skugga
Många som lever gömda är rädda för att polisen ska hitta och utvisa dem. Foto: Oliva Ochoa, P4 Sjuhärad

Sveriges Radio har pratat med 84 personer som valt att gå under jord efter att ha fått utvisningsbeslut. Många vittnar om att de mår psykiskt dåligt.

Sveriges Radio har sökt upp och pratat med 84 personer som alla valt att gå under jord efter att fått utvisningsbeslut från Migrationsverket. En stor del av dem vittnar om ett liv där stressen och rädslan över att utvisas leder till att de mår psykiskt dålig.

Alexander, som egentligen heter något annat. Har levet som gömd i fyra år med sin familj i Västerbotten.

- Det är värre än ett fängelse. Du kan inte göra någonting, du sitter bara hemma och tänker "idag gick det bra, men imorgon kanske någon hämtar mig". När du ligger varje natt och tänker så blir du till sist psykiskt sjuk, säger Alexander.

Enligt gränspolisen finns det 880 personer i Region nord som avvikt efter beslut om utvsning. Totalt i landet är det 12.500. Och prognoser som Migrationsverket tagit fram visar att över 33 000 asylsökande väntas avvika de kommande tre åren, efter slutgiltigt utvisningsbeslut.

Bilden som Alexander och många av de andra papperslösa Sveriges Radio pratat med, känns igen av Klara Öberg, doktor i socialantropologi och som under tre år följt ett 50-tal papperslösas i deras vardag.

- Det är också min bild. Redan att befinna sig i asylprocessen är en påfrestning på människor, för hela livet står på spel. Och att sedan få avslag och behöva hantera den situation som man hamnar i som papperslös, sätter ju människor i väldigt sårbara situationer. Det orsakar såklart stress, ångest och sömnsvårigheter och att man till vardags utsätt för olika typer av övergrepp, att man blir utnyttjad, säger Klara Öberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".