Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tips: Det bör du tänka på inför semesterresan

Publicerat tisdag 20 juni 2017 kl 11.57
Stephan Stenmark: Säkrast att äta varm, rykande het, och nylagad mat
(2:08 min)
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare. Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio

Sommaren är här och många planerar för resor. Men för att du ska kunna njuta av din semester så finns det några saker att tänka på.

Läs listan över saker att tänka på inför utlandsresan!

Smittskyddsläkaren Stephan Stenmark ger råd kring en av semesterns farhågor, nämligen att bli sjuk på resan.

Är du mellan 35 och 45 år gammal och ska resa utomlands i sommar? Då kan det vara smart att du vaccinerar dig mot mässlingen, även om du redan är vaccinerad som barn.

Han tipsar också om att ringa den svenska sjukvårdsupplysningen om man blir sjuk på utlandsresan och behöver råd och hjälp.

Det kan även vara bra att tänka på hur, och vad, du äter. Bland annat bör du vara försiktig med bufféer. 

– Det säkraste är att äta varm, rykande het, och nylagad mat, säger Stephan Stenmark. 

Problemet med bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika är också vanligt på många turistmål. Samtidigt är det lätt att få tag på antibiotika, och det skrivs ofta ut även för lindrigare åkommor som kan läka ut av sig själva. Men det är klokt att ligga lågt med antibiotikakurerna på utlandsresan.

– Naturligtvis, om du är riktigt sjuk och behöver en antibiotikakur utomlands då måste man ta den, säger Stephan Stenmark.

Stephan Stenmarks tips till dig som ska till utlandet

  1. Om du blir sjuk eller skadar dig när du är utomlands kan du ringa 1177 Vårdguiden och få sjukvårdsrådgivning från en erfaren sjuksköterska – dygnet runt. Om du ringer från utlandet ringer du telefonnummer +46 771 11 77 00.
  2. Ät inte antibiotika i onödan. I många vanliga turistländer ökar problemet med antibiotikaresistenta bakterier. Ofta får man i sig sådana tarmbakterier på samma sätt som vi får i oss andra bakterier som orsakar maginfektioner. Om du däremot är riktigt sjuk och verkligen behöver en antibiotikakur utomlands så måste du ta den.
  3. Skydda dig från insekter. Du bör om möjligt undvika mygg- och fästingstick. Dessa insekter kan i större utsträckning sprida smittämnen i andra länder. Använd myggmedel och om du ska gå i högt gräs eller bland buskar, och bär heltäckande klädsel. Kolla efter fästingar varje kväll och ta hjälp av någon för att undersöka hela kroppen.
  4. Tänk på vad du äter. Du bör vara försiktig med exempelvis bufféer. Det säkraste är att äta varm rykande het och nylagad mat. 
  5. Vaccinera dig. Mässling kan förekomma i andra länder. I det allmänna vaccinationsprogrammet ges första dosen mässlingsvaccin vid 18 månaders ålder. Vid utlandsresa före denna ålder, rådgör med barnavårdscentralen om ditt barn kan vaccineras mot mässling tidigare. Vuxna som är födda på 70-talet eller tidigt 80-tal som inte haft mässling, eller inte vet att de fått två doser behöver också vaccineras. Vaccin mot hepatit A rekommenderas vid bland annat utlandsresor till Östeuropa, som till exempel Bulgarien, Rumänien eller Turkiet. Just nu rekommenderas även vaccin till män som har sex med män vid resa inom hela Europa, eftersom det pågår en smittspridning av hepatit A inom denna grupp i flera västeuropeiska länder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".