Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vindkraftbolag vill ha bättre villkor och fler snurror

Publicerat måndag 25 september 2017 kl 07.02
Marita Stinnerbom: Inte alls i relation till de konsekvenser som vindkraftparken orsakar
(2:36 min)
Marita Stinnerbom
1 av 2
Vindkraft
2 av 2
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Bolagen bakom vindkraftparken på Gabrielsberget vid Nordmaling har överklagat en dom till Mark- och miljööverdomstolen för att få sätt upp fler kraftverk och ändra villkoren för ersättning av de berörda samebyarna.

Idag inleds förhandlingarna i Svea hovrätt i Umeå mellan samebyarna Vapsten, Vilhelmina norra och Byrkije reinbetesdistrikt och vindkraftbolagen. Prövningstillståndet gäller två närbesläktade mål om vindkraft som berör samebyarna Vapsten, Vilhelmina norra och Byrkije reinbetesdistrikt från Norge. Området är ett föreslaget konventionsområde som Byrkije nyttjar för vinterbete.

Det ena målet gäller Svevind AB som vill att Mark- och miljööverdomstolen ändrar en dom i lägre instans och ger tillstånd till sex vindkraftverk på området Gabrielsberget väst. Marita Stinnerbom i Vilhelmina norra sameby menar att sex vindkraftverk ska sättas i relation till de som redan finns i området.

– Det här är just på ett uppsamlingsområde där man nu, i konsekvens av den större vindkraftparken kan samla renarna.

I det andra målet har Svevind AB:s två bolag Gabrielsberget Nord, respektive Syd AB överklagat de villkor som ska gälla för att begränsa påverkan på rennäringen från de 40 vindkraftverken som bolagen redan har i området.

– Vi ansåg att de villkor som var tilldömda bolagen var ganska bra, i relation till de som vi i rennäringen hade ställt, säger Marita Stinnerbom.

Medan samebyarna tycker att villkoren är skäliga vill bolagen se förändringar. Enligt villkoren ska bolagen bland annat maximalt bekosta utfodring av 1 500 renar - vilket innebär runt 112 ton pellets, 30 balar ensilage och 600 säckar renlav, medan bolagen menar att villkoren ska omformuleras till; de år som minst 600 renar nyttjar vinterbeteslandet så ska bolagen bekosta inköp av 30 ton pellets, 10 balar ensilage och 250 säckar renlav.

– De villkor som bolagen föreslår är inte alls i relatet till de konsekvenser som vindkraftparken orsakar rennäringen, säger Marita Stinnerbom.

Som bevis lyfter bolagen bland annat fram ett utlåtande från en forskare som granskat och fört fram kritik mot rapporten från Sveriges lantbruksuniversitet om vindkraftens påverkan på renskötseln. De menar också att svårigheter att hålla renar samlade inte bara har med vindkraft att göra, utan också kan bero på klimatförändringar och rovdjur. Marita Stinnerbom igen.

– Om man då ser på att, om den här parken inte varit byggd i det här området, så har ju rennäringen kunnat hantera de klimatförändringar på ett bättre sätt, men nu står ju vindkraftparken där och det är ju då de här erfarenheterna sedan den byggdes som man har sett de konsekvenserna, säger Marita Stinnerbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".