Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vit höstmånad

P4 testar drinkar i "sober october"

Publicerat fredag 6 oktober 2017 kl 15.36
En drink med citroner och basilika
1 av 4
Foto: Tor Sörstam/Sveriges Radio
Ingredienser till en drink
2 av 4
Foto: Tor Sörstam/Sveriges Radio
Ingredienser till en drink
3 av 4
Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio
En drink med strössel, grädde och chokladdryck
4 av 4
Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio

"Sober october" är ett tema på månaden som har slagit rot runt om i världen. Vi ger tre starka tips på svaga drinkar!

De som någon gång varit på en fest eller middag nykter kan nog känna igen sig i att man får en läsk och så är det bra, medan resten av sällskapet tjoar och tjimmar med skojiga drinkar. Men nu är det slut på det! Vi tipsar om tre drinkar som går fort att göra och har det där lilla extra som gör dem till snackisar och potentiella skrytobjekt i sociala medier.

(Bläddra bland bilderna för att se hur drinkarna ser ut)

Lemonad och basilikadrink

Ingredienser:

  • 1 dl färska basilikablad
  • Sockerlag/socker efter smak
  • 3 dl lemonad
  • 3 dl mineralvatten
  • ½ citron skivad
  • Krossad is

Gör så här:

"Muddla" basilikabladen med sockerlagen eller sockret. Blanda i lemonaden och mineralvattnet. Varva krossad is, citronskivor och drycken. Klart!

Bubblig päroncocktail med ingefära

  • 1 dl Päronjuice
  • Saft från en färsk citron
  • Sockerlag/socker efter smak
  • 2 burkar ginger ale (66 cl)
  • Färska päron

 Gör så här:

Blanda päronjuice med citronjuice och sockerlag eller socker. Har du en shaker kan du skaka dryckerna med is.

Skär upp tunna skivor päron för garnering.

Skojjig chokladdrink

Ingredienser:

  • Choklad att smälta
  • Färglatt strössel
  • Varm choklad

Gör så här:

Smält chokladen i vattenbad. Doppa glaset i chokladen och sedan i strösslet så att det fastnar. Ställ in glaset i frysen i fem minuter så att chokladen stelnar. Häll sedan i varm choklad. En given succé för barnen i höstmörkret!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".