Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Botniabanan

Markägare vill stoppa Botniabanan

Publicerat onsdag 19 oktober 2005 kl 08.47

En av markägarna i Sörmjöle, som bor knappt 50 meter från den planerade Botniabanan, har överklagat regeringens beslut om järnvägens östra sträckning till Regeringsrätten.

Ett likadant överklagande har kommit till regeringsrätten en gång tidigare. Det gällde då liksom nu att regeringen över huvudtaget har beslutat tillåta den östra dragningen av Botniabanan. Det var inför det beslutet som regeringen vände sig till miljökommissionären Margon Wallström för att få ett besked om hur EU såg på projektet.

De juridiska och ekonomiska enheterna vid EU-kommissionen ansåg att det inte gick att godkänna Botniabaneprojektet, eftersom det inte finns några alternativ till östlig dragning utredda.

Trots det skickade kommissionären Margot Wallström besked till den svenska regeringen att en östlig dragning är okej eftersom hon accepterade Banverkets åsikt det inte fanns några möjliga alternativ. Och regeringen sa alltså ja till Banverket i sin tur.

Förra gången när markägarna i Sörmjöle överklagade detta regeringsbeslut avfärdade regeringsrätten överklagandet med att det inte fanns några sakägare på den här sträckan. ”Det finns ju inga Järnvägsplaner fastställda som visade exakt var banan skulle gå”, var regeringsrättens motivering.

Men nu finns Järnvägsplan 72 som Banverket fastställt. Därför skickar nu en av markägarna, Conny Gustafsson, sin överklagan återigen eftersom han bor 50 meter från den tilltänkta järnvägen. Regeringen borde inte ha fått besluta om tillåtlighet, för underlaget var för dåligt, vissa frågor var inte utredda och framförallt inte ett alternativ till dragning av Botniabanan till Umeå, skriver Conny Gustafsson i Sörmjöle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".