Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kycklingtransporter bakom magsjuka

Publicerat onsdag 2 november 2005 kl 05.28

Överraskande många fynd av bakterien Campylobacter i kycklingkött beror på att fåglarna körts till slakt i smittade containrar.

Var fjärde fall kan förklaras av transporten till slakteriet enligt Statens veterinärmedicinska anstalts studie, skriver Upsala Nya Tidning.

-Att så pass mycket av campylobactersmitta till kycklingar tycks ske under själva transporten var en överraskning, säger Ivar Vågsholm, chef för zoonoscenter vid SVA, till tidningen.

Idén till undersökningen väcktes när SVA:s forskare märkte att även rengjorda containrar hade fukt och smuts kvar. Det visade sig att fler än varannan container innehöll smittan.

Slutsatsen blir alltså att bättre rengöring och desinficering kan bespara kycklingätande svenskar onödiga magplågor. Särskilt viktigt verkar det vara att containrarna får torka ordentligt.

Varje år rapporteras runt 2 500 fall av magsjuka på grund av Campylobacter i Sverige. Steker man köttet ordentligt dör bakterierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".