Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svevind försöker med Gabrielsberget igen

Publicerat torsdag 10 november 2005 kl 11.53

I kväll kl 18 är det offentligt möte i Rundviksgården om de planerade 40 vindkraftverken på Gabrielsberget i Nordmaling.

Förra gången Svevind ansökte om att få bygga stoppade miljödomstolen planerna på grund av brister i det tidiga samrådet. Domstolen prövade alltså inte ärendet i sak.

Inför kvällens samråd har projektledaren Mikael Kyrk på Svevind fått in synpunkter med argumnet mot vindsnurrorna, precis som förra gången.

- Syftet med bland annat kvällens möte i Rundviksgården är att ta in synpunkter som får vägas in i miljökonsekvensbeskrivningen, säger Mikael Kyrk.

Miljödomstolen i Umeå stoppade den förra ansökan i september. Domstolen ansåg att Svevind inte hade samrått med berörda på det sätt miljöbalken kräver.

Svevinds ansökan gäller även denna gång 40 vindkraftverk på Gabrielsberget. Men med större effekt, 120 megawatt, 40 mer än förra gången.

Nordmalings kommun, länsstyrelsen, Boverket och Energimyndigheten har tidigare sagt ja till vindsnurrorna, men många boende i området säger nej. Rennäring och ornitologer har också protesterat.

Nytt sen förra ansökan är att begreppen tidigt samråd och utökat samråd tagits bort i en lagändring och nu gäller bara begreppet samråd, säger Mikael Kyrk. Före den 1 december ska berörda ha kommit in med sina synpunkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".